Milyen telefonja van Kim Dzsongunnak?

2013.02.06. 20:00

Vajon milyen márkájú okostelefont használ Kim Dzsongun, az észak-koreai diktátor? - ez a kérdés tartja lázban a fél internetet, mióta Észak-Korea állami hírügynöksége kiadott egy fotót az ország vezetőjéről, amin éppen nemzetbiztonsági vezetőkkel tárgyal, és az asztalon a jegyzetei mellett egy fekete színű telefon látható. A kis felbontású, nem túl jó minőségű fotón nehezen azonosítható a telefon, Észak-Korea pedig nem szokott ilyen ügyekben újságírói kérdésekre reagálni, ezért egyelőre csak tippelgetnek a telefonszakértők.

Az észak-koreai vezető telefonjának márkája elsősorban Dél-Koreában érzékeny kérdés, az ottani média kiemelten foglalkozik az üggyel, miközben az ország nagy telefongyártói, az LG, a Samsung igyekeznek cáfolni, hogy az ő telefonjuk lenne a képen. A Samsung szóvivője amellett hogy kijelentette, a Galaxy-sorozat készülékei nem elérhetők Észak-Koreában, és Kim Dzsongun biztosan nem Samsungot használ, arra tippelt, hogy egy HTC-készülék lehet a fotón. Az ügyben még a dél-koreai hírszerzés szakértői is megszólaltak, ők is a tajvani gyártó egyik telefonjára gyanakszanak.

Bár a józan ész azt diktálná, Kim Dzsongun biztosan nem az ellenségnek tekintett Dél-Koreában gyártott telefont használ (vagy ha igen, azt PR-okokból ennél jobban titkolja), a New York elpusztítását egy amerikai videojátékból lopott képsorokkal illusztráló észak-koreai propagandavideó után ez sem lenne nagy meglepetés.

Észak-Koreában egyébként 2002 óta létezik mobilhálózat, amit 2004-ben betiltottak, majd 2008-ban egy egyiptomi cég segítségével, ezúttal már 3G-s mobilinternettel együtt újra megnyitottak. A legutóbbi hivatalos adatok szerint az észak-koreai állami mobilszolgáltatónak több mint egymillió előfizetője van. Az országból kifelé telefonálni nem lehet, és kizárólag az észak-koreai sim-kártyák működnek a hálózaton - de idén januártól már nem kobozzák el a nyugatiak telefonjait a határon. A mobilinternet azonban működik, a Statcounter statisztikája 2011 óta észlel észak-koreai ip-címekről látogatásokat nyugati weboldalakon, ezek nagy része iPhone-ról és Nokia-készülékekről származik.