A mobilipar nyereségének 103 százaléka két cégé

2013.02.07. 10:35

A mobilipart tavaly is két cég uralta, az Apple és a Samsung. Bár a Samsung megelőzte eladásokban az Apple-t az okostelefonok piacán és a teljes mobilpiacon, az Apple nagyobb profitra tudott szert tenni. A két társaság együttesen a teljes piac nyereségének 103 százalékát zsebelte be, az Apple 69 százalékot, a Samsung 34 százalékot.

A számok úgy jönnek ki, hogy számos gyártó, például a Motorola, Sony, Nokia veszteséges volt. A Nokia vesztesége a teljes piac nyereségéből két százalékot vett el, a Motorola és a Sony Ericsson (tavaly még együtt volt a két cég) mínusz egy százalékért felelős.

Úgy tűnik tavaly csak a HTC-nek sikerült nyereségesnek lenni, a teljes piac nyereségének egy százaléka került hozzájuk, az LG és a BlackBerry nullán zárták az évet.

A karácsonyi időszakban az Apple még jobban elhúzott, a teljes nyereség 72 százaléka landolt náluk, a Samsungnál 29 százalék. Az elemzők szerint a két cég dominanciája a jövőben is folytatódik, egyelőre nem látni olyan versenytársat, amely megszorongathatná őket.