Egymilliárdot fizethet a Google az Apple-nek

2013.02.12. 15:53

Az Apple és a Google riválisok és partnerek is egyszerre; hiába vívnak a bíróságokon kemény csatákat a szabadalmi perek miatt, mindkettőjük érdeke, hogy együttműködjenek. A Morgan Stanley legfrissebb értesülései szerint a Google egymilliárd dollárt is fizethet az Apple-nek azért, hogy az iOS-ben 2014-ben is a Google legyen az alapértelmezett keresőmotor. 2009-ben a Google még csak 82 millió dollárt fizetett ezért a kiváltságért, de az elemző Scott Devitt szerint az összeget az eladott eszközök száma alapján határozzák meg, ami évről évre növekszik.

Az Apple minden dollár után, amit a Google az iOS-en keres az adatgyűjtésből és a hirdetésekből, 75 centet kap. Ez a szám a jövőben csak akkor növekedhet, ha az iOS-alapú platformok eladása továbbra is növekvő tendenciát fog mutatni. Ehhez képest a Mozilla Foundation ugyanezért 400 millió dollárt kaphat; a cég jelentéséből kiderül, hogy a Google továbbra is a szervezet fő támogatója.

Az évek múlásával az Apple egyre több bevételhez jutott a Google-től, mivel a Microsoft is igyekezett a saját keresőmotorját, a Binget előtérbe helyezni – egyelőre úgy tűnik, nem sok sikerrel. A redmondi cég ugyanakkor már elérte, hogy a Bing az alapértelmezett kereső a Nokia és a Blackberry telefonjaiban. A pénz valószínűleg komoly ösztönző az Apple számára, de egy, a Google-szolgáltatások nélkül kiadott telefon valószínűleg nem számíthatna nagy sikerre; a cég alkalmazásai az iOS-en is nagyon népszerűek.

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft