Nem lehet iPhone az iPhone Brazíliában

2013.02.13. 19:24

Hosszas tárgyalás és egyezkedés után a brazil szabadalmi hivatal megvonta az Apple-től az iPhone márkanév használati jogát, arra hivatkozva, hogy azt egy helyi cég, a Gradiente Eletronica már 2000-ben, vagyis hét évvel az Apple előtt levédette. Az Apple, aminek Latin-Amerikában a brazil a legnagyobb, és a legdinamikusabban fejlődő piaca, azzal érvelt, hogy a Gradiente egészen 2012 decemberéig nem használta semmire a márkanevet, és csak tavaly karácsonykor dobtak piacra ezzel a névvel egy telefont, az iPhone Neo One-t. A 300 dolláros készüléken egyébként az Apple legnagyobb riválisának számító Android rendszer fut.

A szabadalmi hivatal elutasította az Apple érvelését, és úgy határozott, hogy bár világszerte, és Brazíliában is az amerikai cég tette ismertté az iPhone, és a Gradiente ennek a trendnek a farvizére ült rá a 12 évig nem használt márkanevével, a név jogai ettől még a brazil céget illetik, és az Apple nem forgalmazhat ilyen néven telefont az országban. Pontosabban a forgalmazást nem tilthatja be, de a ha a Gradiente perel, a szabadalmi hivatal állásfoglalását használva szinte biztosra vehető a győzelme a bíróságon. Érdekesség, hogy csak telefonokra érvényes a döntés, így az Apple, ha akar, nyugodtan forgalmazhat például ruhát, szoftvert vagy újságot iPhone néven.

Szakértők szerint nem valószínű, hogy a Gradiente valóban arra hajt, hogy az Apple-t az iPhone név használatától megfossza az országban, inkább az lehet a célja, hogy jó pénzért átadja a márkanevet az amerikaiaknak, a mostani döntés pedig valószínűleg alaposan felemelte azt az összeget, amit kialkudhat ezért. Az iPhone-ok régebbi generációit egyébként az Apple a Foxconn brazíliai üzemeiben gyártatja.