Akadásmentes videót ígér az Opera Mobile

2013.02.15. 11:58
Az Opera Software a számítógépeken nem tudott komoly sikereket elérni, ellenben a tévéken és a mobiokon rendkívül népszerűek a böngészői. A norvég vállalat most bejelentette, hogy felvásárolja az optimalizációs megoldásokkal rendelkező rivális Skyfire céget, és átvált a Webkit motor használatára.

Számos újdonságot jelentett be az Opera Software a barcelonai Mobile World Congressre készülődve. A norvég cég legfrissebb híre, hogy 155 millió dollárért megveszi a rivális Skyfire Labs nevű céget, amely nagyon hasonló dolgokkal foglalkozik: mobilos böngészőt fejleszt, és emellett videók optimalizálására specializálódott.

Az Operához hasonlóan a Skyfire is abban segíti a mobilszolgáltatókat, hogy hatékonyabban tudják eljuttatni a multimédiás tartalmakat a felhasználókhoz. A Skyfire Rocket Optimizer akár 60 százalékkal is csökkenteni tudja ezeknek a tartalmaknak a méretét, tehát a felhasználóknak kevesebb adatot kell letölteniük, és kevésbé terhelik a 3G vagy 4G bázisállomásokat.

A Skyfire böngészője érzékeli, ha csökken a felhasználó rendelkezésére álló sávszélesség, és ezredmásodpercek alatt közbeavatkozik. Az optimalizáció csökkenti a videó elindulására való várakozás idejét, és az internetről sugárzott videók leállását, akadozását is megakadályozza.

Ez egy stratégiai lépés, aminek a magyarázata a fogyasztási szokások jövőbeni változásában keresendő. Iparági jóslatok szerint 2015-ben már a teljes mobil adatforgalom kétharmadát videók teszik majd ki, tehát a szolgáltatóknak egyre fontosabb lesz a multimédiás tartalmak optimalizálása.

Az Opera a héten azt is bejelentette, hogy az Android és iOS platformokon futó böngészőiben a weboldalak megjelenítését renderelő saját motorjáról átáll a szélesebb körben elterjedt Webkitre. A nyílt forráskódú Webkitet most az Apple Safari és a Google Chrome böngészők használják. Håkon Wium Lie, az Opera Software műszaki igazgatója szerint több értelme van a Webkit továbbfejlesztését segíteni, mint a saját renderelő motorjuk továbbfejlesztésén dolgozni. Ezzel ugyanis több erőforrást tudnak arra fordítani, hogy új funkciókkal egészítsék ki a böngészőiket.