Tarol a Skype a nemzetközi hívások piacán

2013.02.15. 15:30

Rekord szintre nőtt a Skype használata, nemzetközi telefonhívások egyharmada a Skype hálózatán megy végbe, derül ki a távközlési piaccal foglalkozó TeleGeography legfrissebb piackutatásából.

Forrás: TeleGeography
Forrás: TeleGeography

A telefonhívások nemzetközi forgalma 5 százalékkal, 490 milliárd percre nőtt 2012-ben. Ezzel egy időben a határokon átívelő, két Skype-kliens között lebonyolított hang- és videohívások időtartama 44 százalékkal nőtt, összesen 167 milliárd percre. Ez 51 milliárd perces növekedés egyetlen év alatt, amit a távközlési cégek meg sem tudtak közelíteni.

Idén növelheti a Skype használatát, hogy a Microsoft Office 365 irodai programcsomaghoz adott beszédpercekkel számos más országban hívhatunk fel hagymányos vezetékes telefonszámokat. Természetesen az okostelefonok, táblagépek terjedése is kedvez az online telefonszolgáltatások terjedésének.

Persze csak akkor, ha a távközlési cégek hagyják versenyezni az internetes riválisokat, és nem gáncsolják őket, ahol csak lehet. Márpedig most ezt teszik: hazánkban a Vodafone és a Telenor számos, kimondottan okostelefonokhoz szánt díjcsomag esetében tiltja az internetes hívásokra és csevegésre alkalmas mobil alkalmazások, például a Skype, MSN, Whatsapp és Viber használatát.