Adattömörítéssel gyorsul a Chrome

2013.03.04. 12:55

A Google Chrome böngésző mobilos fejlesztéseiért felelős csapat adattömörítő proxy szerverrel kísérletezik, amely az Opera Turbo és Amazon Silk módszeréhez hasonlóan működne. Az androidos Chrome letöltési sebességét gyorsító funkciót most a felhasználónak kell bekapcsolnia, de könnyen lehet, hogy a Google a jövőben mindenkinél aktiválja.

A gyorsító funkcióra utaló nyomokat a Chromium böngésző múlt pénteken kiadott változatában fedezte fel egy fejlesztő, François Beaufort, aki igyekszik nyomon követni a Google lépéseit. A Chromium egyébként a Google Chrome nyílt forráskódú változata, amiben hamarabb megjelennek az új megoldások.

A Google a korábban bevezett SPDY proxy szerverek segítségével gyorsítja fel a netezést. A SPDY protokollt elsősorban arra fejlesztették ki, hogy az SSL titkosítás erőltetésével növeljék a netezés biztonságát, illetve az adattovábbítás különleges módszerével gyorsítsák fel a weboldalak betöltését. Ez utóbbit multiplexeléssel (amikor egy hálózati kapcsolaton egyszerre több adatfolyamot küldenek el), a fejléc adatainak tömörítésével és a weboldal tartalmainak priorizálásával oldják meg.

Most egy kicsit macerás a gyorsító funkció bekapcsolása, mert ehhez először fel kell telepíteni a számítógépünkre az Android SDK-t, a fejlesztői szoftverkészletet, és a pc-n keresztül megbuherálni az okostelefonunk böngészőjét. Aki nem járatos a szöveges parancsok világában, az inkább várja meg, amíg a Google bekapcsolja a gyorsítást (amihez az alábbi parancsot kell kiadni: adb shell ‘echo “chrome –enable-spdy-proxy-auth” > /data/local/tmp/content-shell-command-line').

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla