Milliónyi wifi hotspot épül Németországban

2013.03.06. 16:53

A közösségi wifi hotspotokat kezelő Fon azt teszi lehetővé, hogy az emberek biztonságosan elérhetővé tegyék mások számára az otthoni szélessávú elérésüket. Ez felkeltette a német Deutsche Telekom érdeklődését, és a két cég bejelentette, hogy Németországban együtt bővítik a wifis lefedettséget.

Idén nyáron indul el a Wlan to go nevű szolgáltatás, és a DT abban bízik, hogy a 12 millió szélessávú ügyfeléből 2,5 milliót rá tud venni arra, hogy ossza meg a házi netkapcsolatát. Ahhoz, hogy érzékeljük az előrelépés mértékét, tudni kell, a DT-nek most csupán 12 ezer saját hotspotja van. A távközlési cég 2016-ra szeretné elérni a kétezerszeres bővülést. Az online videók ugyanis egyre jobban leterhelik a mobilhálózatokat, a wifi frekvenciasávja pedig ingyen használható (szemben a mobilhálózat frekvenciájával, amiért a szolgálatók milliárdokat fizetnek).

A Fonnak egyébként már 7 millió hotspotja van a világ száz országában, és a cég korábban is szövetkezett mobilszolgáltatókkal: a brit BT-vel közösen négymillió hotspotot működtet. A vállalat három éve nyereséges, és naponta 3,5 millió egyedi felhasználó csatlakozik a hálózatára.

A Fon megoldásával a felhasználók biztonságosan oszthatják meg a személyes szélessávú elérésüket. A router két wifi jelet ad, egy privát és titkosított csatornát ad a tulajdonosnak, valamint egy titkosítatlan csatornát a többi Fon-júzernek. Csak az kaphat hozzáférést mások wifijéhez, aki maga is megosztja a saját otthoni kapcsolatát.  • Vennék
  • Hírek