Így mobilozunk 2053-ban

2013.04.03. 17:47

Semmit nem változott a telefon alapfunkciója az elmúlt negyven évben. Még mindig egy mikrofonba kell belebeszélnünk, és csevegőpartnerünk hangját egy elektromos impulzusokkal rezegtetett membrán lökdösi a dobhártyánk felé. A mai készülékek alakja is nagyon emlékeztet az ősökére, csak egy kicsit szélesebbek, laposabbak, és a nyomógombok helyén is kijelző van.

Annyi történt az elmúlt évtizedekben, hogy a telefon köré építettek egy komplett számítógépet, ami lassan átalakítja a kommunikációs szokásainkat. Ingyen küldhetünk szöveges üzeneteket a világ bármely pontjára, és aki a :) helyett jobban szereti a valódi mosolyt, az néhány másodperces videóüzenetben is átadhatja közlendőjét.

Nagyobb előrelépés az eredeti funkció, a telefonáláshoz képest, hogy nemcsak személyekkel, hanem helyekkel, tárgyakkal és gépekkel is kapcsolatba léphetünk. Olyan hegycsúcsokon és utcákon sétálhatunk, ahová a valóságban soha nem jutunk el, és szerte a világban lenyomatot hagyhatunk, amikor bejelentkezünk helyekre, hogy ott jártunk. Amikor pedig leolvassuk a telefonnal egy áru vonalkódját, egy távoli gép mondja meg nekünk, hogy tulajdonképpen mit is tartunk a kezünkben. Még vannak ugyan nyelvi korlátok, de akár beszélhetünk is a telefonunkkal, információkat kérhetünk le szóban kiadott utasításokkal.

És akkor most jön a...

Negyven év olyan hosszú idő, hogy nem érdemes a józan ész határain belül maradva jósolni. Támaszkodjunk hát az olyan őrült ötletekre, mint például a Google Glass okosszemüveg, ami a szemünk elé tud vetíteni információkat, mintha egy réteget húzna rá a valóságra. Egészen biztos, hogy a kezdetekben óriási felhajtás lesz az okosszemüvegek körül, mégsem jósolunk neki túl nagy jövőt. Senki nem akar egy drága eszközt ennyire kitett helyen hordani, ahonnan egy pillanat alatt lekaphatják. Vagy lepofozzák, mert a fejre illesztett kamerás szemüveg túl előnyös szögből tudja fotózni a dekoltázsokat. Az viszont még megmentheti az okosszemüveget, ha a divatmárkák is rávetik magukat a témára.

Talán a felcsavarható mobil lesz a jövő eszköze, erre a témára is sok cég rákattant. De mégis milyen sikerre számíthat egy olyan eszköz, ami a nadrágunkon hengeres dudort formál, és minden egyes telefonhívás előtt a kijelző kihajtogatásával kell vacakolni? A kezdeti hype viszont biztosan nagy lesz e technológia körül is.

Vagy majd karórában lesz a hajlított telefon? Akkor most megkérnék minden olvasót, hogy emelje a csuklóját a füléhez. Kényelmes? Jó, akkor most tartsa így egy-két percig. Na ugye, nem lesz ez így jó. És dereng még az az emlék, amikor nyáron az óraszíj alatt az izzadságtól bepállik a bőr? Ez vár ránk, de hatványozottan, ha processzorokkal melegített high-tech gépet rakunk a csuklónkra. Mégis, a telefonkaróra jó buzzword lehet pár évig.

rollerphone 1

Szóval a jól bevált forma akár még maradhat is még negyven évig, persze a hardver teljesen víz- és ütésálló lesz. A gyártóknak ki találniuk valamit, amitől kétévente  használhatatlanná válnak a készülékek, mert nagy bukás lenne nekik, ha a telefon a hűtőgép és a mosógép sorsára jutna, és csak húszévente kellene lecserélni. Vannak olyan elképzelések is, hogy a telefonok áttetsző anyagból lesznek, ami szuperizgalmas ötlet, mert szöveges csetelés közben is látjuk a járdát. de azért valljuk be magunknak, hogy a mobilon nézett videók és képek néha sokkal üdítőbbek, mint az a szürke valóság, ami a jövő üvegmobilján keresztül a szemeink elé tárul.

Forradalom a szerverszobában

A készüléknek elenyészően kis része tartalmaz majd csipeket, a legnagyobb teret az akkumulátor és a kijelző tölti ki, ahogyan most is. A mobil lényegében egy megjelenítő eszköz lesz, az adatokat az általunk használt többi gép, a testünket figyelő és a környezetünkben szétszórt szenzorok küldik rá valós időben.

A legnagyobb változások a készüléken kívül lesznek, mindent ellepnek majd a rejtett antennák. Az NFC bevezetésével már éledezik az a mozgalom, hogy mindenben legyen egy azonosító csip, de negyven év múlva már minden úgy gördül le a gyártószalagról, hogy tartalmaz egy-két tucat ilyen lapkát. Már most kísérleteznek az ablaküvegbe épített jeladókkal, és a következő évtizedekben az lesz az alap, hogy a mobilhálózatok antennáit, kis jeltovábbító moduljait a lehető legtöbb tárgyba beépítik. A falba épített téglák nem blokkolni, hanem közvetíteni fogják a jeleket.

A számítási feladatok nagy részét a telefonon kívüli szerverek végzik el, ami azért nem lesz gond, mert az adatkapcsolat állandó, olcsó és gyors lesz – ha minden jól megy, a roamingnak sem lesz extra díja. A gigantikus szuperszámítógépeknek és adatközpontoknak bőven lesz feladatuk. A processzorok valósidejű tolmácsként fordítják le a beszédünket, és a szaggatott robotzörejek helyett a saját hangunk szólal meg a hangszóróból, olyan idegen nyelveken, amiket megnevezni sem tudunk. Biztosan kialakulnak perverznek titulált szubkultúrák is, amelynek tagjai idegenek hangján szeretnek majd trécselni.

transparent phone 1

A telefon a tárgyak és a környezetünk azonosítását is intelligensebben végzi el. A beépített radar háromdimenziós képet alkot mindenről, folyamatosan menti a változásokat. 3D-ben fényképezünk, így nemcsak egy kétdimenziós képet mentünk el a háttérszerverekre, hanem rögtön a rendelkezésünkre áll majd egy bejárható virtuális tér is.

iBrainphone

Mivel a telefon összetevői nagyon kis helyen elférnek, felmerül az a lehetőség is, hogy az egészet be kéne építeni a testünkbe. A hangszóró mehetne fülünkbe, a mikrofon a fogtömésbe, a kijelző a retinára, az energiaellátást pedig a testünk biztosítaná. Mivel az egészségügyi implantátumok is folyamatosan fejlődnek, a beültetés egyre kevésbé okoz majd gondot. Addigra felnőtté válik két generáció, és a mai tetoválók, testüket piercinggel és szegecsekkel kipreparáló emberek követői talán már arra is nyitottak lesznek, hogy high-tech eszközöket tegyenek a testükbe.

Aki mégis ódzkodik attól, hogy kijelzőkkel és gombokkal felszerelt kiborggá váljon, talán az is meggyőzhető lesz, hogy legalább életfunkciókat figyelő szenzorok legyenek a testében – a jövő mobilja ezekkel is kapcsolatba tud lépni, és valós időben mutatja a mért adatokat. Az érzékelőkkel folyamatosan monitorozni tudjuk a szívritmusunkat, a vércukorszintet, a különféle hormonokat és tápanyagokat, és ha megosztjuk az adatokat a háziorvosunkkal, személyre szabott tanácsokat kapunk tőle. Gyógyszeradagoló implantátumok is készülnek, így nem fordulhat elő, hogy elfelejtjük bevenni az életmentő gyógyszerünket. Baleset esetére is jó lesz a mobil, mert a készülékben minden adat a helyszínelők rendelkezésére áll majd, a környezetünkről és a testünkről egyaránt.

Nem tetszik ez a jövőkép? Ön szerint teljesen máshogyan lesz? Írja meg hozzászólásban!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!