A világ legnagyobb telefonjával jön a Samsung

2013.04.11. 19:11

Az elmúlt napokban felröppent pletykákat megerősítve a Samsung két új készüléket mutatott be a népszerű Galaxy okostelefon-családban. A Galaxy Mega, ahogy a neve is mutatja, a méretével próbál kitűnni a tömegből, két verzióban, 5,8, és 6,3 hüvelykes képátlóval jön, előreláthatólag májusban. A nagyobb változat a maga 16 centis képátlójával a világ legnagyobb okostelefonja lesz, ezt a címet jelenleg a Huawei Ascend Mate 6.1 birtokolja. A kereken 16 centis képátlóval az új telefon már majdnem akkora, mint a Nexus 7, a Kindle Fire és a többi 7 hüvelykes szabványméretű tablet.

A két új készüléken a 4.2-es Android fog futni, az 5.8-asban 1,4, a nagy testvérben 1,7 GHz-es, kétmagos processzor dolgozik majd, mindkettőben 8 megapixeles hátsó, és 2 megás első kamera lesz, a háttértár mérete lehet 8 vagy 16 gigabájt (64-ig bővíthető). Érdekes módon a készülékek először az európai és orosz piacokon lesznek kaphatók, Amerikában és a Távol-Keleten csak valamikor később. Az árról egyelőre a legtöbb információ egy német webáruház előrendelési oldala, ahol 699 euró szerepel, ez rettenetesen sok, valószínűleg valami kommunikációs baki lehet mögötte. A pletykák mindenesetre arról szólnak, hogy a Mega nem az olcsóságával akar hódítani.

Az okostelefon és tablet között elhelyezkedő, phabletnek nevezett kategória a péklapátnak csúfolt androidos telefonok térhódítása nyomán született meg és lett népszerű, zászlóshajójának a mai napig a Galaxy Note sorozat számít. A Samsung illetékesei szerint a Mega 6.3 még éppen azon a határon van, ahol az átlagembernek még elfér a zsebében, és fél kézzel tartva tudja használni, akár telefonként, akár miniszámítógépként.

A Mega egyébként valószínűleg nem sokáig fogja tartani a legnagyobb telefon címét, az Asus ugyanis máris bejelentette a 7 hüvelykes FonePad készüléket.