Tavaly nagyon felgyorsult a mobilnetezés

2013.04.16. 17:01
A magyar mobilinternet árát már több szempont szerint vizsgáltuk, de mi van a telefonos böngészés minőségével? Ebből a szempontból hazánk Franciaországnál és Nagy Britanniánál is jobban áll, derült ki a Google legfrissebb jelentéséből, ami a weboldalakba épített elemzőeszközének mérései alapján készült.

A Google elkötelezett híve annak, hogy javuljon a böngészés élménye, hiszen sokkal hatékonyabbak a webes hirdetések, amikor a felhasználók jól érzik magukat. A keresőcég legfrissebb jelentése szerint az elmúlt 12 hónapban jelentősen felgyorsult a mobilokon való böngészés, és már a mobilokon is olyan gyorsan töltődnek be a weboldalak, mint az asztali gépeken.

Ehhez azt is tudni kell, hogy a mobilweb átlagosan harminc százalékkal gyorsult az elmúlt év során, miközben a számítógépeken csak egy kicsit csökkent a weboldalak betöltési ideje. De már az is nagy szó, hogy javult a helyzet a pc-ken, mert egy átlagos weboldal 56 százalékkal több adatforgalmat generál, mint egy évvel ezelőtt.

A jelentés a Google Analytics nevű mérőeszközre épül, amellyel többek között a weboldalak látogatóit lehet nyomon követni: az egyedi látogató, a kattintások számát, hogy milyen más portálról találtak rá a weboldalunkra, illetve opcionálisan bekapcsolható az oldalbetöltés sebességének a mérése is. A Google Analytics rengeteg felhasználója miatt a jelentés megállapításai valószínűleg az egész web állapotára igazak.

Az oldalbetöltés idejének eloszlása (másodpercben)
Az oldalbetöltés idejének eloszlása (másodpercben)

A Google szerint a mobilweb javulásában több tényező játszik szerepet. Egyrész jobbak lettek a böngészők, és azzal sem árulunk el nagy titkot, hogy az emberek egyre jobb és gyorsabb készülékekkel lépnek fel az internetre. Emellett egyre több országban van szupergyors HSPA+ és 4G/LTE hálózat, amelyek akár több tíz megabites letöltési sebességet is nyújtanak.

Kicsit az osztrákok mögött

Sebesség alapján nincs miért szégyenkeznünk, hazánkban tavaly 33,96 százalékkal javult az oldalbetöltési sebesség, és 3,5 másodperc az átlag. Ehhez képest a sokat emlegetett osztrákoknál csak 28,26 százalékos volt a fejlődés, és a 3,3 másodperc az átlaggal nincsenek nagy előnyben.

Hazánknál rosszabb a helyzet Franciaországban (19,65% és 4,5 mp) valamint Nagy Britanniában (14,29 és 3,6 mp). ami nagyon meglepő, hogy a mobilinternet piacán abszolút élen álló skandináv országokban sem sokkal jobbak a mérések, Svédországban és Norvégiában például 3,3 illetve 3,2 másodperc az átlag, a finneknél azonban csak 4,9 másodperc. A norvégok pedig 6,45 százalékot rontottak az előző évhez képest.

Sajnos a Google grafikonján nem látható az összes ország adata, de a weboldalukon közzétett térképen végig lehet kattintani az országokat. Nem nagy meglepetés, hogy Dél-Korea a legjobbak közt van az 1,7 másodperces átlagával, és hogy a nemrég LTE-re váltó USA is sokkal jobban szerepel (2,7 mp), mint az európai országok többsége – egyedül Horvátország előzi meg 2,6 másodperces átlaggal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!