A Vodafone perelné az NMHH-t

2013.04.19. 13:41

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleményében azt írja „sajnálattal értesült egyes lapokból arról, hogy a Vodafone állítólag be kívánná perelni a hatóságot. Az NMHH bízik abban, hogy a témában megjelent cikkek a Vodafone tényleges szándékait illető egyes állításai félreértésen vagy tévedésen alapulnak, és nem a cég véglegesen kialakított hivatalos álláspontját tükrözik”.

Megkeresésünkre a Vodafone nem kívánta kommentálni a hatóság közleményét, sőt azt sem, hogy perelnék az NMHH-t. A HWSW és a Népszabadság információ szerint ugyanakkor a cég kész bíróságra menni, ha az NMHH nem hosszabbítja meg a szolgáltató jövőre lejáró, 900 MHz-es frekvencialicencét.

A hatóság azt írja, automatizmusok erőltetése helyett stratégiai partnerségre törekszik: ez most a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem hosszabbít frekvenciahasználatot automatikusan a Vodafone-nak, pedig aT-mobile-nak és a Telenornak még jogelődje megtette: az eredetileg 2008-ban lejárt licenceket hét és fél évig hosszabbították. A Vodafone álláspontjáról korábban megjelent információk szerint, mivel a szerződés szerint az egyenlő elbánás elvének érvényesülnie kell, velük is így kellene hosszabbítani.

Az NMHH szerint a frekvenciahasználati jogosultságok meghosszabbítását érintő döntés minden tekintetben megfelel a szolgáltatókkal kötött szerződésekben foglaltaknak, az európai uniós normáknak, és a hatályos nemzeti törvényeknek.