Ez a telefon már nálunk is okosabb

2013.04.19. 16:54

A Samsung Galaxy S sorozat eddig is rekordokat döntött, és már itt van a kezünkben a negyedik verzió, ami minden eddigi modellen túltesz. A tavasszal bemutatott, hamarosan boltokba kerülő Galaxy S4-ben olyan extra funkciók vannak, amelyek nem találhatók meg sem a fő riválisnak tartott iPhone 5-ben, sem más androidos készülékben.

Érezhető egy olyan törekvés is, hogy a Samsung már nemcsak a beépített funkciók számában, de árban is szándékosan az Apple fölé akart kerülni. A Galaxy S4 lehet idén a prémium kategória csúcsa, a legdrágább és legjobb megvásárolható készülék. De azért van egy kínzó kérdésünk: valóban szükségünk van minderre az extrára, vagy olyan dolgokért fizetünk súlyos százezreket, amiket nem is használnánk ki?

Eldőlt a számháború

Mindegyik mérőeszközünk a Galaxy S4 abszolút elsőségét hangsúlyozta ki. A Quadrant nevű app grafikonján szinte lelógott a kijelzőről a készülék teljesítményét jelző oszlop. A Geekbench 2 alapján a telefon legalább másfélszer jobb a tavalyi Galaxy S3-nál, de a mérés néha a kétszeres értéket is megközelítette.

A T-Mobile LTE-hálózatán pedig 27-30 megabites le- és feltöltési sebességet mértünk, vagyis a telefonnal lőtt fotók azonnal felkerülnek egy képmegosztóra, nem kell várakoznunk.  De a felhasználót nem számokkal lehet levenni a lábáról, és a Samsungnak azt kell bebizonyítania, hogy értelmesen ki tudjuk használni ezt a processzorerőt.

Azt hittük, hogy idén már nem lehet nagy meglepetést okozni nekünk egy full HD kijelzővel, amin 1920×1080 pixel jelenik meg, de a Samsung ebben is magasra tette a lécet. Kijelzője nagy fényerejű, színes, sőt, különböző színprofilok közül választhatunk, éppen úgy, mint a tévéken. Van dinamikus színprofil, profi fotósoknak és videózáshoz ajánlott mód is. A full HD felbontású videók egyszerűen gyönyörűek a kijelzőn, csak azt sajnáltuk, hogy a drága készülék mellé nem adtak adaptert, hogy a tévére is rá tudjuk kötni (A bolti, márkátlan, feleannyiba kerülő adapter pedig nem kompatibilis vele – ennyit a szabványosnak mondott csatlakozókról.)

Az S4 elég vékony, csak 7,9 milliméteres, ami több szempontból is nagyon előnyös. Vehetünk a készülékhez olyan hátlapot, ami vezeték nélküli (indukciós) töltést tesz lehetővé, amitől egy kicsit vaskosabb lesz a telefon, de még így sem mondanánk drabálisnak. Abban is egészen biztosak lehetünk, hogy a Samsung (vagy más gyártók) készítenek majd nagyobb méretű, két-három napig működő akkukat. Az iPhone és sok más, egybeépített telefon esetében szó sem lehet ilyen bővítésről, hiszen azoknál nem levehető a hátlap. A telefonnak egyébként alapból is viszonylag nagy, 2600 milliamperórás az akkuja, ami jó nagy ugrás az S3-as modell 2100 milliamperórájáról.

A kijelző és az akku között találjuk meg a Samsung kiváló elektronikáját, ami az esetünkben 1,9 gigahertzes négymagos Qualcomm Snapdragon S4 Pro processzorból és 2 gigabájt RAM-ból áll. Bár az S4-nek van 64 gigabájtos tárhellyel felszerelt változata is, a nálunk vendégszereplő változatban csak 9,15 gigányi szabad tárterület van, ami persze microsd-kártyával bővíthető.

Integrált egészség

A Galaxy S4 az Android legfrissebb, 4.2.2-es verzióját futtatja, de ez önmagában nem elegendő a sikerhez, mert ugyanezt a szoftvert bármely másik gyártó használhatja a telefonjain. A Samsung ezért merészen belenyúlt mindenbe, és az indítómenütől a beállításokon át a gesztusvezérlésig mindent átalakított. Ezeknek a módosításoknak egy része hasznos, de sok olyan újdonság is van, amit őrülten jó ötletnek próbálnak eladni, pedig egyszerűen parasztvakítás.

A hasznos ötletek közé sorolhatjuk a kijelző bal oldalán megjelenő gyorsindító panelt, amelyen a kedvenc alkalmazásaink indítóikonjait helyezhetjük el. Ezt a menüt a kijelző közepén szerényen megbújó fehér fülecske jelzi, ami akkor is látható, amikor alkalmazást futtatunk. Persze az Android eddig sem szűkölködött az indítóikonoknak szánt helyben, hiszen a főmenü lapjain akár száz ikon elfér. Ugyanitt helyezhetjük el a widgeteket, amelyek a programok megnyitása nélkül is megmutatnak információkat, például az időjárást, Facebook-posztokat és közelgő eseményeket.

De térjünk rá végre a Samsung különlegesebb újításaira, mert egészen elképesztő a felhozatal. Van például egy Optikai Olvasó nevű program, ami a kamera által látott szavakat azonnal lefordítja nekünk a kívánt nyelvre. A nyelvi csomagokat érdemes előre letölteni, mert külföldön, roamingtarifán nem biztos, hogy hiányzik nekünk a 20-80 megabájtos adatcsomag letöltése (nyelvenként változó). Ha ezt megtesszük, akkor a telefon akár fel is olvassa nekünk a fordítást, de ha nem akarunk kamerát használni, akkor be is írhatjuk a lefordítani kívánt szavakat egy másik, S Fordító nevű programba. Az eredmény nem mindig tökéletes, de arra éppen elég, hogy némi támpontot nyújtson a felhasználónak egy idegen (nyelvű) városban.

Jó ötlet volt a Samsungtól a fitnesz és kalóriaszámláló alkalmazás beépítése, mert egy integrált felületen követhetjük nyomon a testsúlyunk és fittségünk változását. Van a programban lépésszámláló, de a testmozgás típusának (futás, kézilabdázás stb.) megadásával betáplálhatjuk az elfogyasztott kilokalóriákat. Vannak profibb szoftverek erre a feladatra, de a Samsung nagyon szép, jól érthető, magyar nyelvű interfészen tálalja ezeket az adatokat. A szoftver, utólag megvásárolt kiegészítőkkel, a vércukorszintünk és vérnyomásunk változását is nyomon tudja követni.

A készülékben már most is van néhány újdonságnak számító szenzor: hőmérsékletet és páratartalmat is tudunk mérni vele, és ez alapján az S4 meg tudja mondani, hogy komfortos-e a környezetünk. Ezt magunk is érezni fogjuk, amikor a nyári hőségben a hátunk közepén kanyarog majd a Mississipi, de úgy tűnik a Samsungnál azt hiszik, ez a telefon nálunk is okosabb, és meg tudja mondani nekünk, hogy mikor kellene jól érezni magunkat.

A Samsung Link programmal a készüléken tárolt képeken kívül a becsatolt Skydrive, Dropbox vagy Sugarsync tárhelyén lévő fotóinkat, zenéinket és videóinkat tudjuk megtekinteni, a Video nevű appban pedig kölcsönözni vagy megvenni tudunk filmeket, 900 illetve 2300 forintért. Bérlés esetén 30 napon belül le kell tölteni a filmeket, amiket a lejátszás első elindításától kezdve 48 órán belül meg is kell nézni. A letöltött videó nagyjából egy gigabájt tárhelyet igényel.

Számos extra került a 13 megapixeles képeket, 1080p videókat készítő fényképezőbe is. Készíteni tudunk animációkat, amelynek csak az általunk meghatározott egyetlen kis részlet mozog, a háttér és a környezet azonban teljesen mozdulatlan. Vagy készíthetünk olyan állóképeket, amelyekhez legfeljebb 9 másodpercnyi hangot csatolunk, így a nyaralásról készült fotóinkhoz hozzáfűzhetünk némi szöveges kommentárt.

A hangutasításokat kezelő S Voice nem újdonság: ezzel szóban kimondott utasításokkal indíthatunk telefonhívást, küldhetünk sms-t, illetve tartalmakat és helyeket kereshetünk a weben. Sajnos még mindig nem tud magyarul, ahogy a korábban említett fordítóprogramokhoz sem találtunk magyar nyelvű fájlokat.

Hello telefon

Most jöjjenek a parasztvakító funkciók, amelyek segítségével pillanatok alatt elintézhetjük, hogy az emberek hülyének nézzenek minket. Ehhez csak az S4 gesztusvezérlését kell bekapcsolni. A galéria használatakor a kijelző előtt legyintve tudunk a következő képre váltani; ezt látva a szerkesztőség egyik része röhögni kezdett, de volt olyan is, megvilágosodott, és most már látja az előnyét annak, hogy Kim Dzsongun Dél-Koreát fenyegeti a rakétáival.

Pedig akkor még nem tudta, hogy a telefon előtt bólogatva a weboldalakon tudunk fel- és lefelé gördíteni. Van erre egy kevésbé látványos megoldás is: nem muszáj a fejünket dönteni, mert a készülék megdöntésével is gördíthetünk. De ez sem bizonyult túl praktikusnak. Ugrott egyet a 86-os busz, a hátradőlt telefon újrakalibrálta az alapbeállítást, és amikor ismét magunk felé fordítottuk a kijelzőt, onnantól megállás nélkül csak gördített, és gördített, amíg teljesen ki nem kapcsoltuk ezt a funkciót. Nem tudunk elképzelni olyan szituációt, amikor ne tudnánk a hagyományos módon, a hüvelykujjunk érintésével lapozni a telefonon, és feltétlenül ilyen gesztusokat kellene használnunk.

Három olyan funkciója van a Galaxy S4-nek, ami nem parasztvakítás. Az egyik az S3-ban megismert ébren tartó funkció, amely bekapcsolva tartja a kijelzőt, amikor azt érzékeli, hogy odanézünk. Szintén a tekintetünk felismerésén alapul az elforgatás megakadályozása: amikor az ágyon az oldalunkra fordulva olvasunk valamit a telefonon, akkor nem fordul el a kép a kijelzőn, még akkor sem, ha egyébként be van kapcsolva automatikus forgatás. Végül pedig az is haszos lesz (úgy 7-8 hónap múlva), hogy kesztyűben is tudjuk nyomkodni a kijelzőt, mert az nem igényli a pőre bőrünk érintését.

A Samsung Galaxy S4 brutálisan jó telefon, minden high-tech extra megtalálható benne, és ennek megfelelően alakul az ára is: most 230 000 forintért lehet előrendelést leadni. Ez bődületesen sok pénz. Ennyiből vehetünk magunknak egy elég jó ultrabookot, vagy egy profi táblagépet, vagy esetleg két felsőkategóriás okostelefont, amelyekre a fenti funkciók nagy részét megszerezhetjük a Google Play szoftverboltból letöltött programokkal. Persze nem olyan szépen integrálva, mint ahogy a Samsung Galaxy S4-ben találhatók meg, de mi dönthetjük el, hogy mire van szükségünk, és mire nincs.

   Galaxy S3  Galaxy S4
Méret 136,6 x 70,6 x 8,6 mm 136,6 x 69,8 x 7,9 mm
Súly 133 g 130 g
Kijelző 4,8" Super AMOLED,
720 x 1280 px
5",
1080 x 1920 px
Tárhely 16/32/64 GB + kártya 16/32/64 GB + kártya
Mobilnet HSPA+: 21/5,76 Mbps HSPA+ 42/5,76 Mbps,
LTE 100/50 Mbps
Wifi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, hotspot 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.0 A2DP, EDR 4.0 A2DP, EDR
NFC van van
Fő kamera 8 megapixel, 3264x2448 pixel, 1080p@30fps 13 megapixel, 4128 x 3096 pixel 1080p@30fps
Első kamera 1,9 MP, 720p@30fps 2 MP, 1080p@30fps
Oprendszer Android 4.0.4 Android 4.2.2
CPU/GPU négymagos 1.4 GHz,
Mali-400MP
négymagos 1,9 Ghz,
Adreno 320
Rádió sztereo FM, RDS-sel nincs
GPS a-gsp és glonass a-gps, glonass
Akku 2100 mAh 2600 mAh
Ár 165-180 ezer forint 230 ezer forint