Okostelefonokat küldött az űrbe a NASA

2013.04.24. 18:09

A NASA a Phonesat kódnevű kísérletsorozata keretében három HTC Nexus One okostelefont állított Föld körüli pályára, hogy azt tesztelje, a mobilok kibírják-e az űrbeli körülményeket, és lehet-e később esetleg olcsó műholdak vezérlőegységeként felhasználni őket. A három telefon jelenleg 240 kilométeres magasságban kering a Föld körül, két héten át készítenek fotókat és kommunikálnak a földi irányítóközponttal. Ezután visszatérnek a légkörbe, ahol a súrlódás hatására óhatatlanul is porrá fognak égni. A kísérlet egyelőre sikerrel zajlik, a NASA hivatalos közleménye mellett rádióamatőrök is megerősítették, hogy tisztán lehet venni a miniműholdként működő telefonok rádiófrekvenciás üzeneteit.

A Phonesat program célja, hogy bárki számára elérhető alkatrészekből, legfeljebb 10 ezer dollár (bő kétmillió forint) költséggel megépíthető műholdakat kísérletezzenek ki és teszteljék azok képességeit. Egy felsőkategóriás okostelefon ideális központi egység lehet egy ilyen műholdhoz - ironikus, hogy amikor a NASA programja elindult, a HTC Nexus One még annak számított, de mire fellőtték a telefonokat az űrbe, már rég túlhaladott, és jó ideje nem is lehet kapni.

A mobilok egy-egy tíz centiméter élhosszúságú fémketrecben keringenek a Föld körül, amire egy plusz fémszalag van erősítve antennaként (a házibarkács jelleget erősíti, hogy ezt a szerepet egy fém mérőszalag darabkái játsszák). Az űrtelefonoknak csupán az energiaellátása más, mint a szériapéldányoknak. Mivel a normál akku nem bírná végig a két hetes kísérletet, a műhold-telefonoknak napelemek, illetve plusz külső lítium-ion akkumulátorok segítenek be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?