Gigafelvásárlás készül a mobilpiacon

2013.04.25. 18:17

Az globális mobilpiac történetének egyik legnagyobb üzlete készül Amerikában a Reuters hírügynökség értesülései szerint. Névtelenséget kérő, de a tűzhöz közeli források azt állítják, a Verizon Communications, Amerika legnagyobb mobilszolgáltatójának anyacége kivásárolná a cégből a Vodafone 45 százalékos tulajdonrészét, és erre 100 milliárd dolláros, fele-fele arányban készpénzből és részvényekből álló csomagot ajánlott fel. A hírek szerint a Vodafone részvényesei keveslik az összeget, a világ második legnagyobb mobilcégének egyik magas rangú tanácsadója a hírügynökségnek azt nyilatkozta, az ominózus üzletrész valódi értéke ennél jelentősen magasabb, ő 125-130 milliárd közötti árat tartana reálisnak.

A Verizon régóta próbálkozik már a Vodafone üzletrészének felvásárlásával, a pletykák szerint a mostani tárgyalások hónapok óta tartanak már, és jogászok és adószakértők hadserege ügyködik azon, hogy az egész üzletet úgy tudják nyélbe ütni, hogy a lehető legkevesebb adót kelljen fizetni utána. Egy sima felvásárlás 20 milliárd dollár körüli adót róna a Vodafone-re, a cég azonban a hírek szerint legfeljebb 5 milliárdot akar fizetni, és jelenleg azt az üzleti konstrukciót (összeolvadás, közös cég, különféle részvényügyletek) keresik, amivel ez lehetséges. A Reutersnek nyilatkozó bennfentesek szerint a Verizon eltökélt a felvásárlással kapcsolatban, és ha nem tudnak megegyezni a Vodafone vezérkarával, közvetlenül annak részvényeseit keresik meg az ajánlattal.

A Vodafone részéről a vezérigazgató, az olasz Vittorio Colao nyilatkozott az ügyben, azt mondta, nem zárkózik el az elől, hogy a cége elfogadja az ajánlatot, és ezzel kivonuljon az amerikai piacról. Annak ellenére, hogy pénzügyi szakértők szerint a Vodafone piaci értékének nagyjából 75 százalékát a Verizon Wirelessben meglevő tulajdonrésze adja, és mivel az európai piac az utóbbi időkben gyengélkedik, egyre erősebben támaszkodik a vállalat a stabil amerikai érdekeltségére. Szakértők szerint a Vodafone részéről most az időhúzás lenne a nyerő taktika, amivel az árat is feljebb tudnák srófolni, és tisztábban látnak az európai piacok esetleges fellendülésében, illetve az Amerikában az óriási felvásárlások (az AT&T a T-Mobile megvételére hajt, a Sprint is felvásárlási célpont lett) miatt kiéleződő versenyben egyaránt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!