Okostelefon készül vakoknak

2013.04.26. 18:35

Az okostelefonok minden előnyük mellett hátrányokkal is rendelkeznek, főleg azoknak, akik látássérültek. A Siri és a hozzá hasonló alkalmazások sokat segíthetnek, legalábbis az angolul tudóknak, ez azért ez közel sem tökéletes megoldás. Egy Sumit Dagar nevű fejlesztő még 2011-ben a TED egyik konferenciáján állt elő az ötlettel, mely alapján sokkal hatékonyabban használhatnák az okostelefonokat akár a vakok is. A CNN szerint elkezdődött az egyelőre név nélküli telefon gyártása.

Touchscreen-Braille-Phone-by-Sumit-Dagar1

Dagar speciális készüléket tervezett: a kijelzőt rácsba rendezett csapok helyettesítik, amelyek fel-le mozognak, így képesek kirajzolni a Braille-írás karaktereit, formáit. Így könnyedén elolvasható például egy sms vagy email.

A telefon a Shape Memory Alloy nevű technológiát használja, minden csap kinövése után képes visszahúzódni, és újra sima felületet formál. Dagar interakciótervezőként végzett az amerikai National Institute of Designon, a telefon ötletét három évvel ezelőtt találta ki. Együttműködött az IIT Delhi nevű céggel, és megalkották az első prototípust, amelyet az LV Prasad Eye Institute-ban tesztelnek. A fejlesztők szerint a telefon 2013 végén érkezhet, nagyjából 185 dolláros áron (43 ezer forint).