Okostelefon készül vakoknak

2013.04.26. 18:35

Az okostelefonok minden előnyük mellett hátrányokkal is rendelkeznek, főleg azoknak, akik látássérültek. A Siri és a hozzá hasonló alkalmazások sokat segíthetnek, legalábbis az angolul tudóknak, ez azért ez közel sem tökéletes megoldás. Egy Sumit Dagar nevű fejlesztő még 2011-ben a TED egyik konferenciáján állt elő az ötlettel, mely alapján sokkal hatékonyabban használhatnák az okostelefonokat akár a vakok is. A CNN szerint elkezdődött az egyelőre név nélküli telefon gyártása.

Touchscreen-Braille-Phone-by-Sumit-Dagar1

Dagar speciális készüléket tervezett: a kijelzőt rácsba rendezett csapok helyettesítik, amelyek fel-le mozognak, így képesek kirajzolni a Braille-írás karaktereit, formáit. Így könnyedén elolvasható például egy sms vagy email.

A telefon a Shape Memory Alloy nevű technológiát használja, minden csap kinövése után képes visszahúzódni, és újra sima felületet formál. Dagar interakciótervezőként végzett az amerikai National Institute of Designon, a telefon ötletét három évvel ezelőtt találta ki. Együttműködött az IIT Delhi nevű céggel, és megalkották az első prototípust, amelyet az LV Prasad Eye Institute-ban tesztelnek. A fejlesztők szerint a telefon 2013 végén érkezhet, nagyjából 185 dolláros áron (43 ezer forint).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?