Haldoklik az sms, terjed a csevegés

2013.04.29. 17:11

Néhány mobilszolgáltató tiltja az üzenetküldő programok használtát, de a számok azt bizonyítják, hogy ezzel csak késleltetni tudják a pofátlanul túlárazott sms-ek halálát. Az Informa világpiaci elemzése szerint a mobilokra telepíthető csevegőkliensek nagyobb forgalmat generálnak, mint a szolgáltatók sms-szerverei.

A bejelentést látható örömmel fogadta twitterén Neelie Kroes uniós versenyügyi biztos. Azt írta, hogy az aranytojást tojó tyúk haldoklik, úgyhogy a távközlési cégek jobban teszik, ha felébrednek és ráhangolódnak az adatszolgáltatásra.

Az Informa szerint 2012-ben naponta 19 milliárd üzenetet küldtek a csevegőprogramokkal, de csak 17,6 milliárd sms-t. Jövőre még nagyobb lesz a különbség, a társaság elemzői szerint 21 milliárd sms-re nagyjából 50 milliárd alkalmazásból küldött üzenet jut majd. Mindez úgy jött ki, hogy az Informa csak hat alkalmazást vett számításba (WhatsApp, Blackberry Messenger, Viber, Nimbuzz, Apple Imessage és Kakaotalk). Ha a Facebook Messenger 100-500 millió, illetve a kínai TenCent 300 millió júzerét is beveszik az elemzésbe, még nagyobb lenne az sms bukása.

Azt is tudni kell, hogy az elküldött sms-eket 3,5 milliárd felhasználó generálta, tehát sokkal több ember, mint amennyien az elemzésben szereplő hat szolgáltatásra regisztráltak - ők az Informa szerint körülbelül 586,3 millióan vannak. Ebből pedig egyértelműen látszik, hogy akik valóban szeretnek szöveges üzenetet küldeni, azok már rég hanyagolják az sms-t.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!