Túléljük a jövőt sms nélkül?

2013.05.02. 23:08

A mobilszolgáltatóknak nagyon kellemetlen lehet az Informa Telecoms and Media jóslata, amiben az áll, hogy a mobilos csevegőkliensek 2013 végén már kétszer több üzenetet fognak forgalmazni, mint amennyi sms-t a távközlési hálózatok továbbítanak. A távközlési ipar szédületesen gyors változását jelzi, hogy a piackutató cég tavaly júniusban még fényesebb jövőt jósolt az sms-nek. Akkor úgy vélték, hogy 2016-ban is csak az üzenetek 35 százalékát fogják appokból küldeni.

Az Informa szerint nem gond egymás mellé állítani a pénzért kínált sms-t és a többnyire ingyenes üzenetküldőket, mert egyre több felhasználó az sms-t próbálja helyettesíteni valami mással. Hogy melyik termel több pénzt, az megint más kérdés, mert ebben egyértelműen az sms vezet. Ugyanakkor éppen ez lehet a fő oka annak, hogy az emberek váltani akarnak. Az Informa szerint az sms egyhamar nem tűnik el, mert nem használ mindenki ilyen programokat, és a nagyvállalatok körében is kezd népszerűvé válni a 160 karakteres üzenet. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a legnagyobb újítások nem az sms piacát építik, hanem éppen ellenkezőleg, azt próbálják lebontani.

Aranyat ért

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy az sms az évszázad egyik legjobb biznisze. Távközlési körökben sikertörténetnek számít, hogy az eredetileg csak rendszerüzenetek küldésére szánt csatornát megnyitották a felhasználók előtt, amivel egy évi sok százmilliárd dollárt termelő szolgáltatás született meg. A felhasználóknak azonban viszketni kezd a tenyerük, amikor utánaszámolnak, hogy az sms mekkora lenyúlás.

Már sokszor írtunk az sms túlzottan magas áráról, de ezt nem lehet elégszer elismételni. Egy sms legfeljebb 160 betűből állhat, ami 140 bájt adatforgalmat generál. Mivel elég nagy a szórás az sms-ek árában, vizsgáljunk két szélsőséges esetet. Az egyikben üzenetenként 25 forinttal számolunk, és ebben az esetben megabájtonként körülbelül 187 ezer forintra jönne ki az sms szolgáltatás ára. De még ha irreálisan alacsony 0,13 forintos árral kalkulálnánk (amire nincs magyar példa), és nagyjából 1000 forintba kerülne 1 megabájtnyi sms-forgalom, akkor is pont százszorosan lenne túlárazva az sms. Ennyiért ugyanis pont 100 megabájtnyi mobilinternetes adatforgalmat kapunk. Adódik hát a kérdés: mit használjunk az sms helyett?

1. Facebook Messenger

Több szempontból is ez az egyik legjobb választás. A Facebookon találjuk meg a legtöbb ismerősünket, ráadásul a közösségi portál teljesen platformfüggetlen. Nemcsak okostelefonokra készült csevegőkliens, hanem olcsóbb készülékekre is, és az ismerőseink számítógépről, böngészőből is csatlakozni tudnak a társalgáshoz. Csoportos társalgást indíthatunk az egész haveri kör és/vagy család bevonásával, és csevegés közben fájlokat és képeket is küldhetünk egymásnak. A pár hete bevezetett Facebook Home és a megújult Messenger még inkább az előtérbe hozza a csevegőt, és egészen biztosan számíthatunk újabb funkciókra, mert a cég nagy hangsúlyt fektet a mobilitásra. A platform hátránya, hogy nincs integrált hanghívás és videotelefonálás. Használatához nekünk és ismerőseinknek is regisztrálni kell a Facebookon.

2. Google Csevegő

A legtöbb mobilra és számítógépre le tudunk tölteni klienst, de ezek eltérő képességűek. Képeket és fájlokat csak Windowson küldhetünk egymásnak, illetve mobilon erre más eszközöket kell használni, például az emailklienst, és sokan eleve a Gmailt használják chat helyett. A helyzetet bonyolítja, hogy van egy Google+ csevegőkliens is, amely már a képek megosztását is engedi, sőt csoportos videohívást indíthatunk a Hangouts nevű funkció segítségével. A Google egységesíteni akarja a csevegőplatformját, és a platykák szerint az új megoldása már a két hét múlva kezdődő I/O konferencián napvilágot láthat. Persze ehhez a szolgáltatáshoz is regisztrálni kell egy Google-fiókot.

3. WhatsApp

Az app fejlesztői azt állítják, hogy naponta 12 milliárd kimenő üzenetet dolgoznak fel, amivel megelőzik a Facebookot is. Az összes fontos platformot lefedték, tehát a WhatsApp nemcsak iOS, Android, Blackberry, Windows Phone és Symbian okostelefonokon, hanem még a középkategóriás mobilokon futó Nokia S40-en is elérhető. A Nokia nemrég bemutatta a világ első olyan mobilját, amin már dedikált WhatsApp-gomb van, így gyorsan elérhető a beépített kliens. A WhatsApp előnye, hogy nagyon egyszerű regisztrálni, a telefonszámunk az azonosítónk. Hátránya, hogy valóban csak az sms-t pótolja, nem fut számítógépen, és az első év után szerény 1 dolláros éves díjat kérnek.

4. Skype

A Microsoft brutális gépezete áll mögötte, és a szoftvercég minden követ megmozgat, hogy a maximumra pörgesse fel a szolgáltatást. Az összes számítógépes platformra letölthető, mobilon iOS-re, Androidra és Windows Phone 8-ra készült teljes értékű kliens, és egyedül ehhez a szolgáltatáshoz készültek otthoni használatra szánt telefonkészülékek. Blackberryn és régebbi java-alapú telefonokon csak szöveges üzenteket küldhetünk, tehát az sms-t azokon is pótolja, de a többi okostelefonon ennél többre is képes: hanggal és videóval telefonálni, képeket és fájlokat küldeni is tudunk. A Microsoft gépezete tényleg sokat számít, mert az Office 365 irodai szoftverhez ingyen Skype-hívásokat is kapunk, és már az Outlook.com levelezőhöz is készült egy modul, hogy a böngészőből is tudjunk üzeneteket és telefonhívásokat indítani.

5. Platformfüggő és egyéb megoldások

Kizárólag Blackberry mobilokon érhető el a BBM üzenetküldő, amit elsősorban a vállalati ügyfelek igényeire lőttek be, hogy a munkatársak biztonságosan tudjanak üzenni egymásnak. Ugyanígy zárt platform az Apple iMessage csetprogram, ami kizárólag a kaliforniai gyártó telefonjain, tabletjein és számítógépein fut. A Snapchat érdekes újítása, hogy a felhasználók maximum hat másodperces videoüzeneteket küldhetnek egymásnak, és az üzenetek egy idő után automatikusan törlődnek a szerverekről. Ez is korlátozottan elérhető, csak Androidon és iOS-en fut.

De mit adtak nekünk a mobilszolgáltatók?

Hozzá kell tenni, hogy az sms-nek is vannak előnyei, például az, hogy biztosan megérkezik a címzett telefonjára, függetlenül az általa használt mobiltelefon típusától, és az is teljesen mindegy, hogy melyik mobilszolgáltatónál és milyen országban van. Na jó, néha előfordul, hogy két roamingoló külföldi, akik egyébként egymás mellett állnak, csak egy nap késéssel kapják meg az üzenetet, de azért többnyire megbíztható a szolgáltatás. Az sms mellett szól az is, hogy a használata sokkal kevésbé terheli a telefont és a mobilhálózatot, mint az utólag telepített appok, amelyeknek gyakran be kell jelentkezniük a központi szerverre. Például jelezniük kell, hogy még fut a kliens, és az aktuális státuszunkat (elérhető, elfoglalt) is folyamatosan közvetíteni kell a többi felhasználó felé. Ez az extra forgalom pedig a mobil akkumulátorát is gyorsabban lemeríti.

Az viszont elég béna érv az sms mellett, hogy nem mindenki regisztrált ugyanarra a közösségi szolgáltatásra, és a hálózatok közt nincs átjárás. Hiszen amikor összeismerkedünk valakivel, akkor úgyis tisztázzuk, hogy ki melyik social networkön van fönt, és biztosan találunk egy közös platformot. Ha mégsem, akkor még mindig ott van az email, ami legalább annyira megbízható, mint az sms.

Hogy melyik üzenetküldő megoldás lesz a győztes, nem lehet megmondani. Az sms-nek sok hátránya van. Túl rövid az üzenet, túlságosan korlátozott, és túl drága is. A multimédiás üzenetek azonban új problémákat generáltak az extra adatforgalommal és energiafogyasztással. Egy biztos: a mobilszolgáltatók mindenképpen jól járnak, hiszen ők adják a csevegőhálózatokat kiszolgáló mobilnetet, és speciális hardvereket adhatnak el, amelyekkel a közösségi szolgáltatók megbízhatóbban tudják kiszolgálni a felhasználóikat.

Van jobb ötlete? Ismer egy programot, ami lenyomja a fent felsoroltakat? Árulja el egy hozzászólásban!

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM