Megint iPhone-gyilkost kiáltanak

2013.08.02. 14:07

Megnyugtató érzés, hogy a világ legjobb koponyáit foglalkoztató Google nem a gigahertzek és számának agyatlan növelésében látja a jövőt. Csütörtökön megjelent a keresőcég tulajdonában levő Motorola legújabb csúcskészüléke, az USA-ban kétszáz dollárba kerülő Moto X mobil, ami nem egyszerűen az iPhone 5 legnagyobb riválisa lesz. Ebben a maroknyi hardverben minden benne van, amit az Apple életfelfogásának az ellentéte.

Az iPhone kontrollált kinézetével szemben a Motorola a színek és anyagok kétezer különféle variációját kínálja, tehát úgy lehet valakinek egyedi a telefonja, hogy emiatt nem kell eltérő képességű modellt választania. Az is érdekes, hogy a legújabb és legerősebb négymagos processzorok helyett egy elég jó minőségűnek számító, kétmagos és 1,7 gigahertzes Snapdragon Krait került a telefonba, amit egy négymagos Adreno 320 grafikus csippel és 2 gigabájt RAM-mal egészítettek ki. Ezen kívül újdonság még a különálló hangfelismerő csip, és egy másik, amelyik a szenzorokat vezérli. Így ezeken a feladatokon nem a fő processzor dolgozik, hanem alacsonyabb fogyasztású célhardverek.

Mivel a Moto X mikrofonjai folyamatosan be lesznek kapcsolva, a felhasználónak csak ki kell mondani, hogy "Oké, Google Now", és már folytathatjuk is azzal, hogy hová szeretnénk elnavigálni, melyik dalt akarjuk meghallgatni, milyen információt keresünk. Egyesek talán irtóznak majd ettől a módszertől, mert nemrég pattant ki az amerikai titkosszolgálatok lehallgatási botránya, és ez a telefon folyamatosan figyel. De az is kiderült, hogy a kémek távolról is be tudják kapcsolni a készülékek mikrofonját, szóval igazából mindegy, hogy eleve be van-e kapcsolva. Ugyanakkor sokat nyerhetünk azzal, hogy ténylegesen gombnyomás nélkül tudunk parancsokat osztani; vezetés közben kimondottan hasznos ez a funkció.

A fényképezést is egy újfajta módszer gyorsítja: elég megrázni a kezünkben lévő telefont, hogy bekapcsolódjon a kamera szoftvere, tehát a menüben való lépkedés nélkül, pár másodperccel hamarabb kezdhetünk exponálni. A hardver egyébként kimagasló minőségű: a 4,7 hüvelykes kijelző felbontása 1280x720 pixel, a hátsó kamera 10 megapixeles, a szemközti 2 megás, és mindkettő 1080p full HD videókat rögzít. A bluetooth 4.0-ás, a wifi már ismeri a 802.11ac szabványt és vezeték nélkül tükrözhetjük a kijelzőt a wifis tévénkre. Van NFC, 16 vagy 32 gigabájtos tárhely, és legkisebb méretű nano-SIM-kártyát kell belehelyezni, akárcsak az iPhone 5-be.

Úgy tűnik a Google még mindig ügyel arra, hogy a Motorola ne szúrja annyira a gyártói partnerek szemét. A keresőcég a Motorola felvásárlásakor jelezte, hogy a hardvergyártó cégnek nem lesz külön bejárása az Android fejlesztőihez, és ugyanolyan elbánásban részesül, mint a Samsung, a Sony vagy az LG fejlesztőmérnökei. A Moto X nem is kapta meg a legújabb, 4.3-as Androidot, hanem csak az előző 4.2.2-es verziót futtatja, amit több gyártó már rég bevezetett a készülékein. A Moto X egyedi funkciói ráadásul megnehezítik, lassítják az újabb Android-verziókra való frissítést, mert sok extra alkalmazást kell összehangolni a rendszerrel.

A Moto X az Egyesült Állmokban 200 dollárba kerül 16 gigabájtos memóriával, míg a 32 gigás változatért 250 dollárt kérnek el. Sajnos más országban nem is lesz kapható.