Nyomasztóan uralkodik az Android

2013.08.08. 11:36

236 millió okostelefont adtak el a világon 2013 második pénzügyi negyedévében – derült ki az IDC piackutató friss jelentéséből. Ez  meredek emelkedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest, amikor ez a szám még csak 150 millió volt. A számok az iOS-t futtató készülékek, vagyis az iPhone-család visszaesését mutatják, miközben az Android magabiztosan tör előre, és lassan az egész piacot felfalja. Tavaly ilyenkor három hónap alatt 26 millió iPhone-t adtak el és 108 millió androidos mobilt, idén az Apple 31 millióig tudott növekedni, az Android 187 millióra ugrott. Nem csoda, hogy a tavalyi piaci részesedések (69% Android, 17% iOS) még inkább eltolódtak, és már hatszoros a Google operációs rendszerének fölénye: 79 százalék 13 ellenében.

A Windows Phone és a Blackberry éppen csak látszik a statisztikákban, 3-4 százalékos piaci részesedéssel – bár a Windows legalább növekedni tud, idén már 8,7 millió okostelefont adtak el a Microsoft operációs rendszerével.

Az Android uralkodása elsősorban a Samsung diadalmenetének köszönhető, a dél-koreai cég adta el messze a legtöbb okostelefont a negyedévben, 73 milliót. Tízmillió fölött volt még az androidos gyártók között az LG, a Lenovo, a Huawei és a ZTE. Tanulságos látni, hogy a mobilpiac egykori toronymagas piacvezetője, a Nokia alig 7 milliót tudott csak ezalatt felmutatni. Legalább ennyire érdekes az is, hogy a Samsung ugyan egy év alatt a másfélszeresére növelte az eladásait, ezt a növekedési ütemet mind a négy említett távol-keleti gyártó lepipálja, az LG és a Lenovo 100 százalék feletti növekedést mutatott fel.

Az elemzés megjegyzi, hogy az Apple piaci részesedése az iPhone termékciklusának megfelelően hullámzik, és mindig év végén ugrik meg, amikor megjelenik az új verzió a telefonból. Az eredményeket az is torzíthatja, hogy a felmérés éppen a Samsung számára a legkedvezőbb időpontban készült, éppen azután, hogy a Galaxy S4 okostelefon megjelent és letarolta a piacot.