Elbukott a linuxos csodatelefon

2013.08.22. 15:58

Egy hónapja indult el az Ubuntu Edge linuxos okostelefon közösségi finanszírozási kampánya az Indiegogo portálon. A kezdeményezést óriási médiafigyelem övezte, az ígéretek ugyanis egy olyan készülék képét vetítették előre, ami tényleg minden mai okostelefont leköröz tudásban és teljesítményben - ráadásul az ingyenes és nyílt Linux operációs rendszerrel.

Az Edge a tervek szerint a legmodernebb négymagos processzort kapta volna, és monitorra kötve teljes értékű számítógépként használhatta volna a gazdája. Az ígéretek között szerepelt még 128 gigabájtos tárhelyet 4 GB RAM, 4G-kapcsolat, NFC és Bluetooth 4.0, szilíciumanódos akku, és zafírüveges kijelző. Összességében egy középkategóriás notebooknak felelt volna meg az Edge, amit egyébként zsebre is lehet vágni, és telefonálni rajta. Még egy tartalék Android is futott volna rajta,hogy ne legyen gond az alkalmazás-felhozatallal. Mindezt 600 dollárért igencsak jól hangzott.

A gyártás megkezdéséhez 32 millió dollárt akart az Ubuntu Linux fejlesztője, a Canonical cég összekalapozni a neten. A gyűjtés egészen bíztatóan indult, egy nap után már 3,2 milliónál járt a számláló. A lelkesedés azonban lassan elfogyott, és 12 millió dollárig jutott csak el a gyűjtés az egy hónapos határidő leteltekor. Ez is rengeteg pénz, ennél többet még soha senki nem hozott össze crowdsourcing oldalon folytatott kampánnyal (az eddigi rekordot bő tízmillióval a Pebble okosóra tartotta), de mivel a kitűzött célt nem sikerült elérni, az adományozók és kisbefektetők számláiról az ilyen oldalak szabályainak megfelelően végül nem is vonják le a pénzt, a Canonical egy centet sem lát a 12 millió dollárból.

ubuntu-edge.png

A cég vezetője, a linuxos körökben vallásos áhítattal övezett Mark Shuttleworth egykori űrturista a Guardiannek azt mondta, a kudarc semmiképpen nem jelenti az Ubuntu Edge végét, több nagy amerikai mobilszolgáltató, és távol-keleti gyártó is érdeklődik a projekt iránt, amivel akár a mobilos piac 25 százalékát is meghódíthatják Shuttleworth merész álmai szerint.