Hívásokat blokkol a gagyimobil

2013.08.27. 10:51

Viszonylag olcsó Motorola telefonok segítségével német kutatók blokkolni tudták a környezetükben lévő telefonokra befutó hívásokat és szöveges üzeneteket. A módszer második generációs GSM hálózatokon működik - írja az MIT Technology Review .

A támadáshoz módosítani kell a készüléken azt a gyári szoftvert, amely a telefon és a hálózat közötti kommunikációs csatorna működését szabályozza. Elméletileg egyetlen megbuherált készülék minden szolgáltatást blokkolni tud azon a bázisállomáson, amelyre éppen rácsatlakozik, állítja Jean-Pierre Seifert, a Berlini Műszaki Egyetem távközlési biztonsággal foglalkozó kutatója.

Normális esetben a mobilszolgáltató hálózati eszköze azonosítja a rácsatlakozó eszközöket, és ezek közül választja ki azt a készüléket, amelynek az adott bejövő hívást vagy sms-t fogadnia kellene. Ha minden rendben működik, csak egyetlen telefon válaszol, és létrejön a kapcsolat. A módosított telefon azért tudja megzavarni a kommunikációt, mert gyorsabban reagál a mobilhálózat kérdésére, mint az áldozat telefonja, így az utóbbi nem tud kapcsolatot létesíteni.

A kutatócsoport szerint sűrűn lakott környezetben - például Berlin belvárosában - akár 200 négyzetkilométeres körzetben blokkolható minden forgalom.

Elvileg minden telefon kommunikációs processzora védett, de néhány évvel ezelőtt kiszivárgott a Vitelcom TSM30 platform kódja, ami lehetővé tette a kutatóknak a hálózati kommunikáció tanulmányozását, illetve annak módosítását. A berlini csoport ilyen módosított kódot telepített a Motorola C1 sorozatba tartozó telefonokra (C118, C119, C123), és kiszámolták, hogy tizenegy megbuherált készülékkel térdre tudnák kényszeríteni az egyik mobilszolgáltató teljes hívásforgalmát egy nagyobb területen.

A támadáshoz komoly távközlési szaktudás kell, de aki megszerzi a telefon módosításához szükséges kódokat, könnyen meg tudja ismételni mindazt, amire a kutatócsoport képes.

Bár egyre többen használják a 3G és 4G hálózatokat, a telefonhívások a zömét még mindig 2G (GSM) hálózatok bonyolítják le. Világszerte nagyjából négymilliárd ember használ 2G szolgáltatást. Sok szolgáltató ezt a hálózatot használja a gépek közti kommunikációra, ide tartoznak például a távfelügyeleti rendszerek, tehát a módszerrel elvileg a riasztók működése is megzavarható.

A hiba javítható, de ehhez módosítani kellene a GSM-szabvány protokollját, hogy a telefonok ne csak a jelenlétüket jelezzék a hálózatnak, hanem egy titkosított kóddal azonosítsák magukat. Mindez igencsak megdrágítja a védekezést, mondta Victor Bahl, a Microsoft hálózatokkal és mobil technológiákkal foglalkozó kutatója.