KitKat lesz az új Android

2013.09.04. 10:41

A Google KitKatnek nevezte el a legújabb, 4.4-es Androidot. Meglepő döntés, hiszen korábban már utaltak rá, hogy Key Lime Pie (ez egy amerikai sütemény) lesz az új verzió neve. A Nestlével történt megállapodás miatt lett végül KitKat a név, cserébe a Nestlé ötvenmillió csokoládéra teszi rá a zöld androidos robotot.

A Google azt állítja, hogy a megállapodásban nincs pénzmozgás, vagyis egyik cég sem fizet a másiknak azért, mert hirdetik egymás termékeit. John Lagerling, az Android globális marketingjéért felelős igazgató azt mondta, hogy valami vicceset és váratlant szerettek volna csinálni.

A megállapodás azonban csapdába is ejtheti a brandeket, állítja Simon Meyer szakértő. Ha egy márkanév összekapcsolódik egy másikkal, akkor sokáig úgy marad jóban és rosszban egyaránt. Ha az egyik márkával kapcsolatban negatívumok merülnek, akkor naivitás azt gondolni, hogy a másik érintetlen marad.

A Google 2009 óta valamilyen édesség után nevezte el az Android különböző verzióit: Donut (fánk), Eclair (képviselőfánk), Froyo (fagyasztott joghurt), Gingerbread (mézeskalács), Honeycomb (törökméz), Ice Cream Sandwich (fagylalt) és Jelly Bean.

A döntésről Lagerling azt mondta, nagyon kevesen tudják, milyen íze van a Key Lime Pie-nak, KitKatet azonban mindenki tart otthon éjszakai nasinak. Innen jött az ötlet, hogy nevezzék így az operációs rendszert. Felhívták a Nestlét az ötlettel, akik örömmel vették a megkeresést, 24 óra után már meg is volt a megállapodás.

A két cég vezetői a februári barcelonai mobilos világkiállításon találkoztak titokban, hogy véglegesítsék a megállapodást. Összesen 19 országban fogják árusítani az androidos csokoládékat. A csokik nemsokára a boltokba kerülnek, ami azt jelenti, hogy már legalább két hónapja gyártják ezeket, mégis sikerült titokban tartani az egyezséget. Ehhez az is kellett, hogy a Google következetesen Key Lime Pie-nak nevezte a 4.4-et a belső és külső levelezésekben. A Google alkalmazottai is csak a napokban tudták meg az igazságot.