Európa imádja a Windows Phone-t

2013.10.01. 14:02
A KWC piackutató cég közzétette az európai mobilpiac változásairól szóló jelentését. A Windows Phone csaknem kétszer olyan népszerű, mint egy éve, de mivel az IOS és az Android is erősödött, a Nokia-Microsoft elsősorban a Blackberrytől, illetve a kisebb rendszerektől vonta el a piaci részesedést.

A Kantar Worldpanel Comtech (KWC) piackutató tegnap kiadott jelentése szerint még soha nem volt ilyen népszerű Európában a Windows Phone, mint most. Az elemzés a három nyári hónapban vizsgálta a készülékértékesítést az öt legnagyobb európai piacon: Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban. A Windows Phone eladási részesedése itt 9,2 százalék, pedig egy éve még csak 5,1 százalék volt.

A Windows Phone különösen jól teljesített Franciaországban (10,8 százalék) és Nagy-Britanniában (12 százalék), ezekben az országokban gyakorlatilag megduplázódott a részesedése, és mindkét helyen először ért el kétszámjegyű arányt.

A piacvezető rendszerek részesedése is nőtt; a Windows Phone egyrészt a visszaeső Blackberrytől, illetve az egyéb termékektől vett el területet. A legnépszerűbb mobil operációs rendszer az Android, 70,1 százalékos részesedéssel, ezt az IOS követi, 16,1 százalékkal.

A KWC vezetője, Dominic Sunnebo szerint az Android elérte a csúcspontot; valószínű, hogy nem nő tovább a részesedése, de csökkenésre lehet számítani.Sunnebo úgy látja, a Windows Phone növekedése mögött az áll, hogy a Nokia a Lumia 520-as, illetve a 620-as modellekkel jól eltalálta a 16-24, illetve a 35-49 éves korosztályok igényét, akiknek a készülékek sokoldalúsága mellett az ár is fontos szempont.

A globális piac adatai azt mutatják, hogy az Apple az Egyesült Államokban továbbra is növekszik: az IOS egy év alatt több mint öt százalékot hódított el az Androidtól. Japánban a két rendszer gyakorlatilag egyenlően osztozik az általuk szinte teljesen lefedett piacon. A Blackberry visszaesése az egész világon folytatódik.