Leleplezte magát az iPhone hangja

2013.10.04. 16:51

Több millió ember hallotta a hangját, mégsem ismerte senki – mostanáig. Az Apple iPhone 4S okostelefonban 2011. októberében bevezetett beszédfelismerő asszisztens, a Siri egy valódi nő hangján szólal meg, akiről most kiderült, hogy Susan Bennettnek hívják és Atlantában él.

Az Apple hivatalosan nem árulta el, hogy kitől származik az okostelefonjaiban használt hangminta, de minden jel arra utal, hogy valóban a szinkronszínész Bennett szólal meg a készülékekben. Bennett beszédét 2005-ben vették fel a ScanSoft nevű szoftvercégnek, amikor még nem lehetett tudni, hogy azt évekkel később százmillió, akkor még nem is létező mobiltelefonban fogják felhasználni.

Nem csak Bennett állítja azt, hogy ő beszél az iPhone-ban, egy 30 év tapasztalattal rendelkező törvényszéki hangszakértő is teljesen biztos a két hang azonosságában. Bennett hangja egyébként számos reklámfilmben, telefonrendszerben, GPS-ben és reptéri terminálban is hallható. Bennett soha nem foglalkozott azzal, hogy a hangját hol fogják felhasználni.

Bennett hangjának rögzítése után a ScanSoft felvásárolta a Nuance Communications nevű céget és felvette annak a nevét. Az pedig köztudott, hogy a Nuance szállítja a Siri mögött álló megoldásokat. Persze sem a Nuance, sem az Apple nem kívánja kommentálni a felfedezést.

A CNN által megkérdezett független szakértő, Ed Primeau azonban 4 órán át tartó részletes elemzéssel megállapította, hogy 100 százalékban megegyezik a két hang.  • Tippek
  • Bankszámla