Téved az iPhone 5S iránytűje

2013.10.04. 13:54

Újságírók méréseiből kiderült, hogy az új iPhone 5S mobiltelefon szenzorai hibáznak, és vagy a készülék szoftverével vannak problémák, vagy ami még rosszabb, a készülékbe beépített csipek kalibrálását rontották el.

A Gizmodo több tesztet lefuttatott az iPhone 5 és iPhone 5S mobilokon,  és az egymás mellé fektetett készülékek eltérő eredményt mutattak. A problémát a mobilok beépített iránytűje mutatja a leglátványosabban: átlagosan 8-10 fok az eltérés.

Ez a hiba nem csak az autós navigáció során okozhat kellemetlenségeket, sok játékot is a beépített mozgásérzékelőkkel kell irányítani. A tesztekben előfordult, hogy a játékban az autó kanyarodni kezdett, noha a készülék a padlón hevert, tehát a virtuális kormánykeréknek nem szabadott volna elmozdulnia.

A MacRumors hírportálon már több mint 20 oldalasra duzzadt a szenzorokról szóló fórumbejegyzés, és a hozzászólások számából arra lehet következtetni, sokan észlelték a hibát. Mivel a tesztelt iPhone 5 és 5S készülékeken ugyanaz a szoftver fut, a legtöbben hardveres hibára gyanakodnak. Az iPhone 5S egyik jelentős újítása, hogy a mozgásérzékelőt és a többi szenzort egy különálló processzor vezérli, amivel az Apple a készülék energiafogyasztását akarta csökkenteni.

Az Apple még nem reagált a panaszokra, ezért nem lehet tudni, hogy miként lesznek kijavítva az eszközök.