Bénáztunk a Samsung okosórájával

2013.10.09. 19:50

Vágd körbe a konyhásnéni gumipapucsának sarkát, az így szerzett erős és merev pántot csavarozd rá egy darab szaniteracélra, adj hozzá sok nyomtatott áramkört meg egy kijelzőt. Ez nem az Incredible Machine nevű játék egyik pályájának megoldókulcsa, hanem az okosóra dél-koreai receptje.

A Samsung bátor volt, mert a nagy mobilgyártók közül az elsők közt lépett be az okosórák piacára. Elemzők, rajongók milliói várják az új termékkategória megszületését, és az okosóra a legfontosabb elektronikus eszköz lehet a tévék, telefonok és tabletek után. A Samsung azért volt merész, mert még nincs jól bevált forgatókönyv, vagy legalább egy kis tapasztalat arról, hogy mi lenne jó a felhasználóknak.

Bénáztunk a kémkarórával

A Galaxy Gear 2013 legfurcsább elektronikus eszköze:

  • Egy hitech kütyü, ami egyelőre csak a Galaxy Note 3 okostelefonnal működik, de később a Samsung többi csúcsmobiljával is kompatibilis lesz. Nem Samsung-hívő? Válasszon mást, mondjuk a Sony hasonló karóráját.
  • Egy újabb eszköz, aminek időnként fel kell tölteni az akkuját. Szerencsére nem olyan gyakran, mint a mobilokét, tesztünkben három teljes napot kibírt.
  • Egy újabb kütyü, amivel fényképeket készíthetünk, mintha a tablet, az okostelefon és a fényképező nem lenne elég.

Nem annyira rejtett

Szeptember elején a Galaxy Gear berlini bemutatóján még jó ötletnek tűnt a karórával fotózás. A rejtett lencsével titokban készíthetünk felvételeket, ami a szülőknek különösen jól jöhet. Nagy kihívásokkal kell szembenézni, mert amint előkerül a fényképező, a gyerek rögtön elkezd pofákat vágni, nem lesz hajlandó énekelni, vagy egyszerűen elrohan. Sajnos a Galaxy Gear nem vált be kémkameraként, mert olyan hangosan exponál, hogy azonnal leleplezi magát, és onnantól a gyerek is tudja, hogy menekülni kell.

Néha tudtuk használni a kamerát, de nem erre fogjuk építeni az amatőr fotós karrierünket, mert sokkal nehezebb egyenesen tartani, mint az okostelefont. Az egész karunkat mozgatni kell, ami tornaórán még elmegy, egyébként hülyén néz ki. Ráadásul a Gear felbontása is szerényebb, mint a telefonoké, csak két megapixeles. Videózni ugyan 720p felbontásban tud, de csak 15 másodperc hosszan. Az a gond, hogy nyilvánvalóan a kamera miatt kellett 4 gigabájtos tárhelyet építeni az órába, ami növeli a gyártási költséget és az árat.

Sokszor szól, keveset mond

Négy területen találtam hasznosnak a karórát. Először is amikor nincs kedvünk elővenni a mobilt, hogy állítsunk a zenelejátszó hangerején, vagy a következő számra lépjünk. Az órával ezt gyorsan, kényelmesen meg tudjuk tenni. Az értesítések nem túl kifinomultak, mert a Gmail, a Hangouts és a Facebook csak jelez, hogy jött egy üzenet, de annak a tartalmát nem írja ki az óra kijelzőjén – nézzük meg a mobilunkon. Köszi, épp az lenne a lényeg, hogy ne kelljen elővenni a telefont. Szerencsére a bejövő sms-eket el tudjuk olvasni, és az általános emailkliens (nem a Gmail) a levelek néhány sorát kiírja, ami a legtöbb esetben elég. Bízunk benne, hogy később frissítik a szoftvereket, és a közösségi hálózatoktól kezdve az Gmailig mindegyik app rendes szöveges értesítőket küld majd.

A hívásértesítő is hasznos, mert amikor rossz pillanatban csörögnek ránk, egy laza ujjmozdulattal vissza tudjuk utasítani a hívást. Ez a funkció akkor is hasznos, amikor lenémítva a kabátunkban felejtjük a telefont, mert nem kell amiatt aggódni, hogy lemaradunk egy fontos telefonról. A Gear úgyis vadul rezegni kezd a csuklónkon. Csak arra kell odafigyelni, hogy a telefon hatósugarában maradjunk, ami nagyjából 8-10 méter, a Gear ugyanis Bluetooth-kapcsolaton kommunikál a telefonnal.

Telefon nélkül a Gear sem túl okos, a legfontosabb beállításokat is a mobilon érjük el. Onnan kell   feltölteni az órára az alkalmazásokat, amiből nem tudunk végtelen számút az órára telepíteni. De jobb is így, mert a kicsi 1,63 hüvelykes kijelzőn már a törölhetetlen gyári appok közt is túl sokáig kell lapozgatni, negyven alkalmazással jelentősen romlana a felhasználói élmény. A mobilon kell beállítani azt is, hogy milyen értesítéseket akarunk a csuklónkon fogadni. Hamar kiderült, hogy ezt sem szabad túlzásba vinni, mert ha hosszabb csevegésbe kezdünk a Hangoutsban, az állandó rezgés felér egy csuklómasszázzsal. Az lenne az igazi, ha be tudnánk állítani, hogy csak az általunk kiválasztott személyek üzeneteiről értesítsen minket az óra.

A hívások, sms-ek és emailek értesítőjén, valamint a zenelejátszó vezérlésén kívül a negyedik hasznos funkció a kihangosítás. A videónkon is látszik, hogy nem minden szituációban érdemes Gearrel telefonálni, a zajos utcán például egészen közel kell tartani a fülünkhöz, hogy halljunk valami. De otthon vagy az irodában (amikor senki más nem látja) jól jöhet, hogy nem kell rohamtempóban megkeresni a töltőn hagyott telefont, és az óra segítéségével tudunk lebonyolítani egy hívást.

A Galaxy Gear a hiányosságai ellenére egész jó szerkezet. Ha nem is tökéletes, legalább kijelöli azokat a fejlesztési irányokat, amiket érdemes lesz követni. A 300 dolláros kezdőár pofátlanul magas, főleg ha azt is számításba vesszük, hogy a kevésbé hasznos kamerát is meg kell fizetnünk. Szívesen látnánk belőle egyszerűbb és olcsóbb verziókat, sőt, akár zsebórát is, elegáns ezüst és acélláncos-metálos verzióban egyaránt.