150 megabitre gyorsít a Telenor

2013.10.10. 12:02

Máris látható az előnye annak, hogy a mobilszolgáltatóknak sikerült meghosszabbítaniuk a frekvenciahasználati szerződésüket az állammal. A Telenornak az 1800 megahertzes frekvenciasávban 20 Mhz széles blokk áll a rendelkezésére, és a cég csütörtökön bejelentette, hogy ezt az egészet 4G/LTE szolgáltatásra fordítja.

Ennek köszönhetően a hálózat elméleti legnagyobb sebessége október 10-től 150 megabit per másodpercre nő. Ezt a sebességet a gyakorlatban a frekvenciablokk méretén kívül más paraméterek is befolyásolják, például a telefon vagy modem hálózati csatlakozója, aminek LTE Cat4 típusúnak kell lennie. Most még kevés 150 megabites mobil van, ilyen például a Sony Xperia Z1 vagy a Samsung Galaxy Note 3.

A Telenor szerint nem valószínű, hogy a felhasználók tömegesen ekkora sebességet igényelnek, de a javulás nemcsak a bazisállomások közelében lesz érezhető, hanem a cellák szélén is, ahol általában a maximális lehetségesnél lassabb az internet. A sebesség mellett a hálózat átlagos válaszideje is jelentősen csökken, a szolgáltató azt ígéri, a korábbi 40-70 ezredmásodperces ping az átállást követően 15-30 ezredmásodpercre csökken.

Ez azt jelenti, hogy amikor sok kisebb adatcsomagból álló tartalmat töltünk le, például sok különálló képből és szövegből álló weboldalakat, nagyobb gyorsulást érzékelünk.

Ami a hálózat kiépítését illeti, a Telenor 2013 végére megduplázza, 28 százalékosra növeli a beltéri lakossági lefedettséget, és több mint 50 százalékra jut 2014 végéig. Egyébként a cégcsoportban hazánk a negyedik olyan ország, ahol 20 Mhz-es blokk áll az ügyfelek rendelkezésére, tehát ebben felzárkóztunk Skandináviához.

A 150 megabites eléréshez a drágább díjcsomagokra kell előfizetni. Akinek eddig maximum 60 megabites mobilnetes adatcsomagja volt, mostantól 150 megabitet kap, és az új Flow tarifákhoz is ez a sebesség jár.

Már csak az a kérdés, hogy mikor lesz az ország területének nagy részén elfogadható sebességű 3G, és megszűnnek-e az utak és vasutak mentén azok a fekete foltok, ahol még ma is csak csigalassú 2G/EDGE-en böngészhetünk a neten.  • Hírek
  • Hírek