Óriásira nőhetnek a WP8-as mobilok

2013.10.15. 16:25

Nem lesz idén Windows Phone 8.1, de a Microsoft bejelentette az okostelefonokon futó operációs rendszerének harmadik frissítését, amelyet már a karácsonyi szezonban elérhetővé tesznek. A Windows Phone 8 Update 3 kódja gyorsabb processzorok, nagyobb méretű és felbontású kijelzők használatát engedélyezi a gyártóknak.

A WP8-as mobilokban ezentúl Qualcomm 8974 típusú négymagos processzor és 1080p felbontású kijelző is lehet, és a Microsoft a megnövekedett mérethez igazította az indítókijelzőt. Egy sorban elfér majd három közepes méretű, négyzet alakú csempe, amelyekből most még csak kettőt helyezhetünk egymás mellé. Mindent összegezve a Microsoft két évvel a phablet kategória bemutatkozása után végre belép az 5-6 hüvelykes okostelefonok piacára.

A fejlemények azért izgalmasak, mert így 2013 végén már csak egyetlen hüvelyk választja el egymástól a telefonokra szánt Windows Phone 8-at, valamint a számítógépekre és tabletekre szánt Windows 8.1-et, amely akár 7 hüvelykes tabletekre is telepíthető lesz. Felmerül a kérdés, hogy vajon a következő rendszerfrissítés teljesen elmossa-e a határokat a két rendszer között.

Egyrészt az egy hüvelykes különbség nem olyan óriási, hogy megakadályozza a gyártók határsértéseit. Miért ne lehetne 6 hüvelykes tableten Windows 8.1, vagy fordítva, 7 hüvelykes telefonon WP8? Ha a Microsoft is elkezd a mobilokban 64 bites processzorokat használni (amit elsőként az Apple lépett meg az iPhone 5S-ben), akkor még kevesebb akadálya lesz annak, hogy az okostelefonokba számítógép szintű hardver kerüljön (4 GB RAM, nagyobb merevlemez), a full HD kijelző pedig már idén adott lesz mindegyik eszközön.