Sms-ben küldik Afrikába a Wikipédiát

2013.10.28. 09:56

A Wikipédia egy kísérleti szolgáltatást indít, a Wikipédia Zerót, amivel sms-ben lehet továbbküldeni az online szócikkeket. Az új szolgáltatással elsősorban az afrikai felhasználóknak szeretnének kedvezni; így próbálják kiküszöbölni az internet hiányát az elmaradott régiókban. A Wikipédia az Airtel mobilszolgáltatóval együttműködve már elindította a szolgáltatás tesztüzemét Kenyában, ez három hónapig fog tartani.

Dan Foy, a Wikimedia Foundation projektfelelőse szerint a fejlődő országokban ritkák az internetképes okostelefonok, és emiatt több milliárdan nem érhetik el a telefonjukról a Wikipédiát. Ezután minden másképp lesz: a felhasználóknak csak tárcsázniuk kell a *515#-et, majd kapnak egy szöveges üzenetet, ami a szócikkek keresésére invitálja őket.

Az olcsó mobiltelefonok igen elterjedtek Afrikában; a mobilszolgáltatások általában fejlettebbek, mint a világ többi fejlődő országában. Az sms-alapú pénzküldés például igen népszerű: egy ezzel foglalkozó szolgáltatásnak, az M-Pesának csak Kenyában 17 millió előfizetője van.

Az afrikai technológiai hírportál, a HumanIPO szerkesztője, Tom Jackson örül a Wikipédia kezdeményezésének. Mint elmondta, több afrikai országban foglalkoznak azzal, hogy tájékoztató anyagokat töltsenek föl az internetre, de az internet-hozzáférés továbbra is problémát jelent: az afrikaiak többsége még mindig a telefonját használja a böngészők helyett. A Wikipédia Zero erre a helyzetre kínálhat megoldást. 

Double penetration

A fejlődő országok alacsony internetpenetrációja már az Index szerkesztőségének is feltűnt. 2010-ben jelentkeztünk a Google pályázatára az IPOP-pal (Internet Print Out Project): ezzel próbáltuk megnyerni a tízmillió dollárt, amiből papírra nyomtattuk volna az internetet a szegény afrikaiaknak. Nem nyertünk, de remélhetőleg a Wikipédia Zero a mi célkitűzéseinket is teljesíti.