Csak az Apple és a Samsung keres a mobilokon

2013.11.14. 20:03

Hogy a mobilpiac az elmúlt években kétszereplős versennyé változott, ahol az Apple és a Samsung zsebeli be a nagy pénzt, és a konkurenciának csak morzsák jutnak, azzal nagyjából mindenki tisztában van, aki csak fél szemmel is követi az eseményeket. De hogy a helyzet mennyire drámai, arra csak most világít rá a Canaccord Genuity elemzőcég felmérése.

Az elemzésben a 2013-as harmadik pénzügyi negyedév forgalmi és profitadatait vetették össze, és azt találták, hogy a szektor teljes nyereségének 56 százaléka az Apple, 53 százaléka pedig a Samsung zsebébe került. Az, hogy a két nagy cég összesített eredménye 100 százalék felett van, úgy jöhetett össze, hogy az összes konkurens bukik a telefonos bizniszen, az egy szem Sonyt kivéve, ami éppen csak nullszaldós. Negatív mérleggel zárt viszont a Nokia, a Blackberry, a Motorola, az LG és a HTC is.

Megjegyzendő, hogy a nagy kínai gyártók, a Huawei, a Lenovo, a ZTE, vagy a Coolpad nyereségi adatai nem elérhetőek publikusan, így ebben az összeállításba se kerültek be. Iparági becslések szerint az olcsó készülékekkel a fejlődő piacokra fókuszáló gyártók komoly nyereséget termelnek.

A két óriás dominanciája egyre erősebb a mobilpiacon, a legutóbbi negyedévben még 53 és 49 százalék volt csak a részesedésük a teljes profitból. Az, hogy az Apple növelni tudta az eredményét, azt jelenti, hogy az iPhone 5S és 5C bevezetése nagyon jól indult, a két új készülék ugyanis a negyedév legvégén jelent csak meg.

Az Apple 2009-ben vette át a vezetést a mobilpiacon a profithányadot tekintve. Ekkor jelent meg az iPhone 3GS, és ekkor váltott az addig bukdácsoló Nokia zuhanórepülésbe. A csúcs 2012 volt, akkor a szektor nyereségének 69 százalékát tette zsebre az Apple, vagyis több mint kétszer annyi profitot termelt, mint az összes konkurense együtt. Ezzel egy időben indult be nagyon a Samsung szekere a Samsung Galaxy S3 piacra kerülésével. Két év alatt a dél-koreai gyártó 17 százalékról több mint a háromszorosára növelte a részesedését a szektor teljes profitjából.