Melyik az ország legjobb alkalmazása?

2013.11.17. 17:14
Péntekig lehetett nevezni az Appra magyar versenyre, amit az ország legnagyobb ilyen bajnokságaként hirdettek meg. A legnagyobb informatikai cégek támogatják a kezdeményezést, őrült sok a jelentkező, de a minőség nagyon változó. Kérdéses, hogy mennyire célravezető ez az alkalmazáscunami, többen fogják-e ismerni és használni ezeket az appokat.

Ideje lenne meghirdetni a fejlesztői versenyek bajnokságát, mert lassan eljutunk oda, hogy több a megmérettetés, mint a díjat érdemlő alkalmazás. A most futó Appra, magyar! versenyre nagyjából 140 alkalmazás nevezett be, de ezek nagy része klón, vagy nem is alkalmazás, vagy csak szimplán gagyi. Mint a 3D Magyar Zászló és Himnusz nevű androidos app, ami nagyjából annyit tud, mint az alábbi Youtube-videó:

Ezek a programok pontos látleletet adnak a hazai iparágról, mert a nagyszerű ötletek mellett bemutatják a problémákat is. Olyan tipikus hibák láthatók, amelyekről a szakértők évek óta panaszkodnak a workshopokon és konferenciákon. Például arról, hogy gyakran hiányzik a fejlesztőcsapatokból egy marketinges vagy egy dizájner, akik nélkül néhány program nem lesz hasznosabb a kockásfüzetnél.

Eldobható appok

Beneveztek a versenyre jó néhány olyan alkalmazást, aminek már rég lejárt a szavatossága. A Főzdefeszt például szeptember elején, a nevét adó fesztiválon volt érdekes, és már nem tudjuk kideríteni, hogy a helyszínen bevált-e. Van benne egy közepesen jó térkép, programajánló, meg egy kiváló sörszótár. Ebből nehéz messzemenő következtetéseket levonni, és a következő fesztiválra úgyis új app készül majd.

Az eldobható kategóriába sorolnám az e-könyvet is, mert azokat egyszer-kétszer elolvassuk, utána eltávolítjuk a telefonról. Egyáltalán, alkalmazás lesz az e-könyv attól, hogy kicsit interaktív? A papírból készült 3D kihajtós meséket sem a játékboltban vesszük, hanem a könyvesben. Az e-könyvek megérdemelnének már egy saját versenyt, mert így nagyobb figyelem irányulna a tan-, mese- és ismeretterjesztő tartalmakra, amelyekből nem készül elég. Főleg nem magyar nyelven.

Az eldobható appok kategóriájában tetszett a MindigTV antennatájolója, a Kiskakas gyémánt félkrajcárja ( Android, iOS), a Bruno és Christopher (iOS), és még a Főzdefeszt (Android) is hasznos, mert még most is ki lehet másolni belőle egy elég jó sörszótárat.

Technikai KO

A Zsebnővér nevű app egyszerű alapötletre épül: riaszt, amikor be kell venni a gyógyszert. A kezelőfelület rendben van, de néhány kényelmi megoldás hiányozik. Miért nekem kell kitalálni, hogy megfázás esetén mivel kezeljem magamat? Tucatnyi hétköznapi, orvos látogatása nélkül gyógyítható betegségre (megfázás, égés, hasmenés) vannak gyógymódok és praktikák, amiket rögtön elérhetővé lehetne tenni. Az is jó lenne, ha a gyógyszerek nevét egy adatbázisból tudnánk kiválasztani, és nem kellene kézzel beírni mindent. Ezekhez csatolni lehetne a betegtájékoztató leírást, és máris kaptunk egy hasznos appot

De még ezt is lehetne fokozni, ha a háziorvosunkkal is tudnánk kommunikálni, és nem csak magunknak tudnánk felírni, hogy milyen mellékhatásokat tapasztaltunk. És ha már gyógyszerekről van szó, legalább egy gyógyszertárkeresőt érdemes lenne beépíteni a Zsebnővérbe (Android), hogy könnyebben be tudjuk szerezni a piruláinkat. Sajnos a Patikus nevű app segítségével csak iOS-en tudjuk megkeresni a közeli patikákat. 

Hasonló a helyzet a járművek fogyasztását nyomon követő VehicleAdmin ( Android ) szoftverrel, már ami az extrákat illeti. Nincs sok előnye az elmúlt 20 évben kiadott hasonló programokhoz, vagy egy Excel-táblázathoz képest. Népszerű a téma, a Google Play kétszázötven találatot ad a “car management” kifejezésre. Sok hasznos infó lehetne még az appban, az árcsökkenéssel kapcsolatos hírektől a térképes benzinkút- és szervizkeresőig. Természetesen árakkal, telefonszámokkal és gombnyomásra működő navigációval.

A HomeBudget (Windows Phone) a vásárlásainkat követő appok sokadik inkarnációja, és most már arra lenne szükség, hogy valaki megállapodást kössön a magyar bankokkal, és automatikusan nyomon tudjuk követni a bankkártyás vásárlásainkat. A Bólogatsz (Android) nevű koncertajánló sem technikai, hanem inkább üzleti fejlesztést igényelne, hogy az app együttműködjön más szolgáltatásokkal. Én a Bólogatszban már a B betűnél feladtam, hogy megjelöljem az összes általam ismert zenészt, akinek a koncertjére szívesen elmennék. A nemzetközi rivális Songkick automatizálta az egész folyamatot, és Last.fm-en rögzített zenehallgatási előzmények alapján tud koncerteket ajánlani. Egyébként tele van az app jó ötletekkel.

A fenti appok mind elég jók, épp csak egy kicsikét hiányosak. Az a legnagyobb gond, hogy a programkód lenyúlható, egy külföldi app angol interfésze magyarra is lefordítható, tehát mindegyik versenyzőt veszélyezteti, hogy valaki elcsábítja a felhasználóikat. Mondjuk egy nemzetközi cég, aki tud foglalkozni a marketinggel, vagy több erőforrást tud fejlesztésre fordítani. 

A reménytelen esetek: BMI Pro, Edzés Gyakorlatok

Drága manőverek

Vannak olyan zseniális és/vagy hiánypótló alkalmazások, amelyeket csak a pénzügyileg kellene finomhangolni. A Learn Invisible ( iOS ) nevű nyelvtanító app például nagyszerű, az első olyan megoldás, amivel a gyerekem röhögve tanul angolul, és követeli, hogy tanulhasson még. Vicces grafikák segítenek a szavak megjegyzésében, a számonkérésnél macskás animgifek jelennek meg, ha nem tudjuk a megoldást. De a havi pár száz forintos előfizetéses modell nem éppen telitalálat – saját bevallásuk szerint sem az.

A Herbindex (Android) hiánypótló e-könyv, a gyógynövényeket mutat be sok képpel. Jó lenne hasonló formában viszontlátni az összes növény- és állathatározót, amit eddig nyomtatásban kiadtak, mert már tele van velük a könyvespolcom, és nehéz bennük keresni. A Herbindex 1500 forintos ára még rendben is lenne, de a vásárlás már necces. A fejlesztő a PayPal rendszerét használja a Google Play Áruház helyett. Nem egyértelmű, hogy ebben az esetben mit kapunk. A Google áruházát használva nemcsak szoftverfrissítések érkeznek, de az ott megvett appokat újra letölthetjük bármelyik új androidos tabletünkre vagy mobilunkra. Nem ártana tisztázni, még a tranzakció lebonyolítása előtt, hogy a PayPal esetében így van-e, vagy minden eszközre külön meg kell majd venni a könyvet. Utóbbi esetben, köszönöm, nem kérek belőle. A rengeteg copyright felirat is rontja az élményt, ilyet könyvben ritkán látni. (Arról nem beszélve, hogy egy-egy Facebookra megosztott képpel akár újabb vevőket is lehetne érni, most azonban zárt a rendszer.)

A talált tárgyak osztályát digitalizáló Lost and Found (Android) ötletes, szép és egyszerű alkalmazás, és nem törölném le a telefonomról, mert ki tudja, hogy mikor jönne jól. De azért felmerül a kérdés: nem túl egyszerű azt hazudni, hogy megtaláltként bejegyzett tárgy a miénk volt? Pont van is ilyen a listán, egy budapesti iPhone 5, amiről az is kiderül, hogy fekete és a tokja Simpson családos. Egy rafinált csalónak biztosan van módszere arra, hogy átverje a jóhiszemű megtalálót. Mivel a rendszer a bizalomra épül, fontos lenne valamiképpen hitelesíteni a felhasználókat, mondjuk Facebook-fiók csatolásával.

Amatőr vagy profi?

Nem lennék a zsűri helyében, mert ilyen vegyes kínálatnál sok szempont szerint kell mérlegelni. Eleve nehéz ügy, hogy ugyanazon a pályán versenyeznek az egyéni fejlesztések, és a több milliárd forintos éves forgalmú óriásvállalatok appjai. Az olyan visszásságról nem beszélve, hogy pont a saját szoftverrel benevező OTP-n is múlik, hogy a személyes kiadásokat menedzselő független appok nem lehetnek profibbak. Ezt hívják orbitális szívásnak. Hogy a rendezvény támogatójaként is jegyzet Magyar Telekom távirányítóját csak egy-két hazai tévés cég tudná reprodukálni? Ez van! A nagy ITC cégek eléggé zárt rendszerben működnek.

app

Kissé megköti a fejlesztők kezét, hogy a közérdekű adatbázisokon ülő állami hivatalok sem arról híresek, hogy szabadon hozzáférés biztosítanának fejlesztőknek (értsd: pályázat, sógorság és más mutyik nélkül) vagy programozóversenyeket írnának ki, hátha valaki hasznos alkalmazást tud építeni. A fejlesztőknek így nem marad más, mint néhány apróbb falat. Ez sem kevés, az Appra magyar listáján számos kiváló alkalmazás van, de egyelőre nem hazánk az appok Kánaánja.

Ezt a cikket az Index Facebook-oldalán kommentelheti.  • Tippek
  • Biztosítás