Mobilra költözik a gyerekvédelem

2013.11.20. 15:42

Ha Ön gyermek, szülő, nagyszülő vagy bárki más, akkor töltse lesz a HelpApp nevű mobilos alkalmazást az Unicef weboldaláról, mert tele van jó tanácsokkal a necces élethelyzetekkel kapcsolatban. A gyermekjogok világnapja alkalmából elővett alkalmazás elsősorban a gyerekbántalmazással és a lehetséges megoldásaival foglalkozik, de lefedi a főnök-alkalmazott viszony lehetséges súrlódási pontjait is. Elvére már 15 évesen is dolgozhat valaki, amikor gyakorlatilag még gyermek.

A program könnyen kezelhető pszichológiai kiskáté. Például arra mutat rá, hogy ha szomszéd Pistike rúg, akkor nem feltétlenül visszarúgni kell, meg is lehet beszélni a dolgot. Vele, vagy esetleg egy felnőttel. De ennél komolyabb témák is előkerülnek, mint például a rokonok által elkövetett szexuális zaklatás, az online zsarolás és egyéb galádságok. A HelpApp kifejlesztésének alapötletét az adta, hogy a gyerekek szinte minden írott tartalmat komolyan vesznek, és inkább egy ilyen alkalmazástól kérjenek tanácsot, mint egy véletlenszerűen kiválasztott ismerőstől a Facebookon.

1111

A program célja részben az, hogy a kisebb esetekből ne rögtön bűncselekmény legyen, és az érintettek ismerjék meg az alternatívákat. Ezt a célt szolgálja például az appban lépten-nyomon előkerülő kék vonal (116-111), amelyen szakértőktől lehet tanácsot kérni.

Az Unicef alkalmazás a Telenor szerdai sajtótájékoztatóján került elő, a mobilszolgáltató ugyanis elkötelezett támogatója a gyermekek védelmének. Másfél évvel ezelőtt a médiatudatosságot fejlesztő tananyagot promózták, aminek részt vettek a kidolgozásában, és már régóta blokkolják a szexuális bűncselekményeket tartalmazó weboldalak elérését.

A Telenor vállalta, hogy a Google Play és Windows Marketplace szoftverboltokban elősegíti a HelpApp terjesztését. Persze az alkalmazás akkor igazán hatékony, ha a diákok és az oktatók számára világossá válik, hogy pontosan miről is szólnak a gyerekjogok. Ennek érdekében a mobilcég támogatásával az Unicef elindítja az Ébresztő-Óra névre hallgató oktatási programot, amelyek a következő évben legalább kétezer gyermeket akarnak elérni.

A Telenor a MediaSmart Hungary közreműködésével egy Digitális világ néven futó oktatási segédanyagot is kidolgozott, amely a 9-12 éves gyermekek online médiaértését fejleszti, és már megkapta az Unicef ajánlását, ami talán hitelesíti a tanárok szemében, hogy érdemes ezzel foglalkozni. A szakmai munkát végző MediaSmart Hungary szeretné, hogy a tanárok ismerjék meg az anyagot, tegyenek javaslatokat arra, hogy mit érdemes benne kijavítani vagy bővíteni. A Telenor ezt a törekvést is szeretné előremozdítani: a Digitális világ tanára című pályázattal a pedagógusok kütyüket és egy évre szóló mobilnetes előfizetést nyerhetnek, az utóbbiból összesen százat osztanak ki.