Adattárolás a kovászos ubi mellett

2013.12.23. 12:37
Fényképeinket tárolhatjuk a Facebook, a Microsoft és az amerikai titkosszolgálat szerverein is - vagy akár a saját sufninkban. Utóbbira a Synology házi adattárolója a legjobb megoldás.

Mit tehet az ember, ha nem tud elég nagy online tárhelyet venni, de nagyon fontos lenne megosztani fájlokat? Indít egy saját szervert. Ez ma már nem is olyan nehéz: vannak kulcsrakész házi kiszolgálók, és már a több terabájtos diszkek is megfizethetők. Különösen jó árú a szerver, ha számításba vesszük az online szolgáltatók, a Google és a Microsoft árait: évente 10-12 ezer forintért körülbelül 100 gigabájtos tárhelyet kapunk, pedig ugyanennyiért ötször nagyobb merevlemezt vehetnénk. A mai adattárolók azonban 5-7 évet is kihúznak meghibásodás nélkül (használattól függően), tehát nyugodtan számolhatunk a felhő esetében is hasonló időtartammal és így összesen 60-80 ezer forintos kiadással. De ezt a pénzt okosabban is el tudjuk költeni.

Ha saját adattároló szervert akarunk, a legjobbakat a tajvani Synology kínálatában találjuk meg. A többiek fényévekre vannak tőle, egyetlen komolyan vehető versenytársa a szintémn tajvani Qnap, de nekik itthon nincs olyan komoly képviseletük és rajongói táboruk, mint a Synologynak. A cég legújabb alapszintű adattárolóját, a DiskStation DS114-et próbáltuk ki az elmúlt hetekben, ami egylemezes, otthoni használatra szánt eszköz. Ez merevlemez nélkül 54 ezer forintba kerül, de ezért a pénzért olyan eszközt kapunk, ami helyettesíteni tudja a Google, a Microsoft vagy az Apple felhőszolgáltatását.

Synology-DS114-002 másolat

Maga a hardver rendkívül primitív. A fekete műanyag dobozon van pár usb 3.0 és egy eSata port, hogy kívülről is rá tudjunk kötni vinyókat. Néhány hónapja már a Mac fájlrendszerét is be tudja olvasni, és az windowsos ntfs sem okoz neki gondot. Végül beleteszünk egy merevlemezt, a fekete dobozt rákötjük vezetékkel az otthoni (wifi) routerünkre, és a hardverrel már készen is vagyunk. Érdemes gigabites routert használni, mert érezhetően felgyorsítja a DiskStation elérését.

Itt azonban még nem ért véget a dolgunk. A Synology pc-s vagy Maces szoftverével meg kell keresni a hálózatunkon az adattárolót, hogy beállítsuk a szoftverét. Nem kell hozzá mérnöki tudás, és percek alatt lesz egy olyan szerverünk, amelyen otthonról és az internetről is elérjük az fájljainkat. Ez kétféleképpen oldható meg. Az egyszerűbb megoldás a QuickConnect nevű funkció, amely a DS114 vezérlőpultján megjelenő számsorral és a felhasználónk belépési adataival biztosít távoli hozzáférést mobilról vagy tabletről. A másik lehetőség kicsit macerásabb, mert be kell jegyezni hozzá egy dinamikus DNS-szolgáltatást, amit ingyen kapunk a DiskStationhöz, és úgy kell beállítani a netszolgáltató hálózati elosztóját, hogy az engedélyezze a tárolónk internetről való elérését. Megéri a nehezebb módszert választani, mert így sokkal többet kapunk. Lesz egy privát webcímünk, amin elérjük a DS114-en tárolt weboldalunkat, és a böngészőben beléphetünk az adminisztrációs felületre is. Egy rakás üzleti funkció is van, például VPN, ERP, webshop és jegykezelő rendszer; több mint ötven app telepíthető a gépre.

De koncentráljunk inkább a szórakoztató funkciókra, mert lakossági júzerként nekünk ez a legfontosabb. A Synology fejlesztőcsapata Android, iOS és Windows Phone platformra is készített néhány lejátszót, amelyek meg tudják nyitni az otthon tárolt képeinket, videóinkat és hangfájljainkat. Az elvileg csak 1 megabites feltöltési sebességű adsl-elérésem bőven elég volt ahhoz, hogy meg tudtak nézni az Index szerkesztőségéből egy 720p felbontású felvételt, és már külföldről is hallgattam az otthon tárolt dalokat. Természetesen a lakás belső hálózatára rákötött okostévé, médialejátszó és számítógép is látja a DS114-en lévő tartalmakat, mert a médiaszerver DLNA-kompatibilis.

Egy ilyen tárolóval megoldható, hogy ne legyen tele a Facebook-falunk több száz gyerekfotóval, és a saját szerverünkön csak egy szűk körnek adjunk hozzáférést az albumokhoz. Járulékos előny, hogy így a képek nehezebben kerülnek idegenekhez.

Távoli fájlok kezelése mobilról
Távoli fájlok kezelése mobilról

A DS114-en torrentkliens is van, nem kell otthon ülni, hogy bővítsük a zenei gyűjteményünket. A mobilra telepíthető letöltéskezelővel torrenteket tudunk lehúzni az otthoni adattárolóra, és ellenőrizhetjük, hogy hány százalékon állnak a folyamatok. A DS Cloud nevű program egy fájlszinkronizáló szolgáltatás, amely a telefonunkon, tabletünkön és számítógépünkön is elérhetővé teszi a doksikat és egyéb fájlokat. Én automatikusan erre mentem el a telefonnal felvett interjúimat, és mire beérek a szerkesztőségbe, a több száz megabájtos hangfájlokról megvan a biztonsági másolat. A DS Cloudnak hála nem kell mindenről másolatokat készíteni, és mindegyik eszközön a fájlok legfrissebb verzióját érjük el. A DiskStation egyébként kezeli a hálózati kamerákat is (egy kamerát ingyen, a többihez licencet kell venni), tárolja a felvételeket, és a mobilunkról bekukkanthatunk a lakásba, hogy minden rendben van-e. (A berlini IFA alatt a szállásom tulajdonosával jót röhögtünk, amikor megmutatta a hostel DiskStationjén tárolt feltéveleket: az éjszaka közepén három korongrészeg amerikai csaj tántorgott vissza a hostelbe, de valamiért nem tudtak bemenni, ezért inkább a lépcsőházban aludtak.)  

A DS114 alig tízezer forinttal drágább a belépő szintű DS112j-nél, de a jobb processzornak hála érezhetően gyorsabb az elérése, és az 512 megabájt RAM több app egyidejű stabil futtatást teszi lehetővé. Akinek nagyon fontos az adatok biztonsága, mert pótolhatatlan fájlokat is tárolna, annak érdemes inkább fontolóra vennie egy többlemezes kiszolgáló beszerzését, a Synology kínálatában vannak 2 és 4 lemezes adattárolók is, amelyek  jóval drágábbak, de Raid módban tükrözött merevlemezekkel biztonsági másolatot is tudnak készíteni az adatainkról. A tárolót és a hálózatot érdemes túlfeszültség elleni védelemmel ellátni. Persze még így is megmarad az otthoni szerver egyetlen hátránya: ha elvesznek az adataink, azért egyedül mi leszünk a felelősek, és nem áll majd mellettünk egy mérnökcsapat, hogy segítsen helyreállítani a fájlokat.

Az adattárolót a NEON Multimedia Kft. adta kölcsön a teszthez  • Bérelnék
  • Bankszámla