Videóhívás közben vásárolhatunk

2014.01.17. 13:39 Módosítva: 2014.01.17. 13:40

Pár hónap belső tesztelés után péntek délelőtt elindult a Magyar Telekom videós ügyfélkapcsolati rendszere, amellyel telefont, tévét vehetünk, vagy a szerződésünkkel kapcsolatos ügyeket tudjuk elintézni.

Az új szolgáltatás reggel 8-tól este 10-ig üzemel, mindössze három munkaállomással, tehát egészen biztosan sorszámot kell majd húzni, akárcsak a T-Pontoknál. A különbség az, hogy nem egy üzlethelyiségben kell várakozni, hanem otthon vagy az irodában, és nyugodtan böngészhetünk tovább, amíg sorra nem kerülünk. Addig is eldönthetjük, hogy akarjuk-e használni a mikrofon mellett a kamerát is, amit azt jelenti, hogy nemcsak mi látjuk majd az videón bejelentkező ügyfélszolgálatost, hanem ő is minket. Érdemes kulturáltan viselkedni, mert különben rácsapnak a pánikgombra, és máris megy a fotó a minőségbiztosítási csoporthoz.

Miközben videón csevegünk, a Telekom munkatársa egy speciális rendszer segítségével különböző képeket tud maga elé húzni: a megvenni kívánt telefon fotóját, néhány adatot róla. Ha eljutunk a vásárlásig, előtte lebegve jelenik meg a szerződés, amit mi hagyományos módon, egér és billentyűzet segítségével tudunk kitölteni. Keszég Attila, a lakossági szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettes elmondta, elsősorban irodai dolgozókra, egyetemistákra, gondoltak, akik szoktak internetezni, de nem feltétlenül vásárolnának online, és igénylik a személyes kapcsolatot, hogy tudjanak beszélni egy szakértővel.

A szűk körű sajtóbemutatón vegyes fogadtatása volt a hipermodern rendszernek. Nekem úgy tűnt, leginkább azoknak a vidékieknek lenne hasznos, akik nehezebben jutnak el egy városi bemutatóterembe, de azért interneteznek, és van is webkamerájuk. Vagy azoknak, akik bizonytalanok, eltévednek a webshopokban. Kicsit hiányérzetem volt, mert a kijelzőn megjelenített készülékfotó rosszabb minőségű azoknál, amiket a Telekom webshopjában is látunk. Nem lenne rossz, ha a készüléket térben el lehetne forgatni, megjelenítve mellette egy virtuális skálát, hogy azt is lássuk, pontosan hány centis a készülék. Az mindenesetre tény, hogy a rendszer így is nagyon látványos, és jó dolog egy látható ügyfélszolgálatossal beszélgetni.

A Magyar Telekom a következő fél évben teszteli a rendszert, mégpedig az anyacég Deutsche Telekom megbízásából; azért helyezték ide a projektet, mert a cégcsoporton belül állítólag itt a legjobb az ügyfélszolgálat minősége, és a bevezetéshez szükséges szakértelem is rendelkezésre áll. Két kérdésre vár választ a távközlési cég: mennyi olyan extrovertált ügyfél van, aki szeret kamera elé ülve csevegni a telefonokról és szolgáltatásokról, és mennyi értéket termel ez a rendszer.