A Windows 8 a mobilitás ellenszéruma

2014.02.07. 00:43
Van potenciál a Windowst futtató tabletekben, mert ezt az operációs rendszert sokkal többen használják elsődleges munkakörnyezetként, mint bármi mást. Ez már önmagában nyomós érv lehet, ha az ember épp százezer forintos nagyságrendben készül költeni. De vajon a Toshiba Encore tudja azt, amit egy iPad?

A Windows 8 rendszert már sokféle gépen teszteltük, és most azért került elő újra, mert megjelentek a boltokban az Intel Bay Trail processzorokra épülő tabletek. Ezek a korábbi Atom processzoroknál kicsit erősebbek, de ez nem megy az üzemidő rovására. Nemrég járt nálunk egy Lenovo Miix 2, de muszáj volt még egy kört futni a Toshibával, mert az ő gépükben HDMI kimenet is található, tehát azt rá tudjuk kötni az irodai monitorra. Ez van a gépben:

  • Operációs rendszer: Windows 8 Pro
  • Intel Atom Z3740 processzor, 1.33 GHz
  • 2 GB RAM
  • 32 GB háttértár
  • Fő kamera: 8 megapixel, 1080p
  • Második kamera: 2 megapixel
  • Extrák: microSD foglalat, microHDMI
  • Akkuról ennyit bír: körülbelül 8,5 óra

Mitől Toshiba?

„Igen, az a jellegtelen, teknő formájú műanyag hátlap jó lesz, és maradjunk a szürkénél, az mindenhez passzol. Csak legyen már valami a webshop kínálatában” – gondolhatta a Toshiba illetékes munkatársa, miközben rábólintott a tervekre. Az Encore olyan, mintha a termékmenedzser csukott szemmel rábökött volna egy referenciadizájnra valamelyik kínai beszállító katalógusában. Nincs a gépben semmiféle karakter, vagy olyan extra, amit a Toshibával tudnánk azonosítani. Ha nem a japán cég neve lenne rányomtatva az előlapra, hanem mondjuk Acer, Asus, Fujitsu vagy Dell, azt is elhinnénk.

A tömegtől néhány szoftverrel próbálja megkülönböztetni magát a Toshiba. A Places például egy beépített webshop, amelyben extra jótállást és hasonló szolgáltatásokat vehetünk, a Wildtangent Games pedig egy alternatív szoftverbolt, ahol borzalmas vevőtaszító ikonokkal árulnak Zs kategóriás játékokat. A vírusirtó McAfee meg csak próbaváltozat, amely azonnal jajongani kezd, hogy lejár a licence, védtelen lesz a gépünk, és legyünk szívesek végre előfizetni.

A Toshiba Encore mindezek tetejébe még vastag és nehéz is, legalábbis a nyolchüvelykesek mezőnyében annak számít. Ezzel meg is válaszoljuk a cikk elején feltett kérdést: a japán gyártó tabletje nem tudja azt, amit az iPad. Nem egy vékony és könnyű eszköz, amit fél órán át kényelmesen a kezünkben tarthatunk. Persze nem is mindenkinek van szüksége erre.

A Toshiba Encore és a hasonló Windows 8-as tablet inkább csak abban az értelemben mobil eszközök, ahogyan a netbookok is azok: hordozhatók, akkuról is működnek. Egyszer sem jutott az eszembe, hogy útközben elővegyem a Toshiba tabletjét, egyszerűen nem éreztem azt, hogy bármely pillanatban a segítségemre tudna lenni. De ez nem is volt igazán zavaró, mert amire útközben a tabletet használnánk, arra jó a mobilunk is.

Szívkirály

Azt nem mondanám, hogy frenetikus élmény egy tök alsókategóriás gépen dolgozni, de sokkal elviselhetőbb, mint amikor az érintéses vezérlésre hangolt iOS-t vagy Androidot próbáltuk külső monitoron kezelni (például a Note II-t). A Windowsnál tökéletesen működik az egér-billentyűzet kombináció, és mivel egyáltalán nem kell az érintőkijelzőt nyomkodni, karunk folyamatosan az asztalon pihenhet. Most biztosan felhördülnek a modern interfészek hívei, mondván, természetesebb az ujjunkkal lapozni a kijelzőn, mint az egérrel matatni. Biztosan így van, de azért megnéznénk azt a munkahelyet, ahol csak érintőkijelzőn dolgoznak, és a nyolcadik órában már a szagok is természetesebbek.

A Microsoft hibrid rendszerének új felületéről, a csempevilágból egy kattintással átszökhetünk a jól megszokott Asztalra, és ha mindent azon futtatunk, akkor sok meglepetés nem ér minket. Az ikonok, a fájlkezelő, a tálca és a vezérlőpult nagyjából ugyanúgy működik, mint Windows előző verziójában.

A Toshiba gépe pillanatok alatt kirakta a Windowst az óriásmonitorra, és ez a művelet nem igényelt drága adaptereket: ma már körülbelül ezer forintért vehetünk egy microHDMI-HDMI átalakítót. Hasonló ára van a microUSB portot rendes méretűvé alakító kábelnek, amellyel pendrive-ot és más perifériákat csatlakoztathatunk a tabletre. A Toshiba Encore háttértárát microSD kártyával tudjuk bővíteni, amiből a 64 gigásat is támogatja. Szükség is lesz rá, ha sok fájlt akarunk tárolni, mert a gyári 32 gigabájtos háttértárból csak körülbelül 10 giga jut a felhasználónak.

A full hd felbontású monitoron jól ki tudjuk használni a Windows osztott nézetét, amellyel egyszerre három programot egymás mellé helyezhetünk; kettőt a hagyományos Asztalra, egy modern (csempevilágbéli) appot pedig az oldalsó keskeny sávra. Ilyesmire iOS-en nem vagyunk képesek, mindig váltogatni kell a teljes kijelzős appok között, Androidon azonban már vannak megoldások, például a Samsung legújabb eszközei támogatják az osztott nézetet. Az Android kezelőfelülete azonban messze nem olyan kifinomult, mint a Windowsé.

Full extrás

Mi teljesen jól elvoltunk ezzel a Toshibával: kihúztunk vele egy teljes napot, egyszerre futó Worddel, Excellel és Powerpointtal, Hangouts csevegővel és 4-6 megnyitott böngészőlappal. A tablet az asztalra volt fektetve; bár a beépített kijelző második monitorként funkcionált, azt egyáltalán nem használtuk. Ki is lehet kapcsolni, ha nincs rá szükség, hogy ne fogyasszon áramot.

Azt már az előző cikkünkben, a Lenovo Miix 2 tesztjében bemutattuk, hogy ezek a nagyon olcsó tabletek is képesek profi szoftvereket futtatni, legyen szó akár az Adobe Photoshopról vagy a világszerte népszerű online játékról, a DOTA 2-ről. A gépben lévő Atom processzor harmatgyenge, a fent említett appokat is kicsit döcögősen futtatja, de legalább van lehetőségünk ilyen programokat használni.

Egyáltalán nem olyan pörgős a rendszer, mint amikor az iPad menüjében lapozgatunk, de nem is a látványos menü a felhasználói élmény csúcsa. Fontosabb, hogy a Windows egy kattintásra csatlakozik az otthoni belső hálózatra, látjuk a többi gép megosztott mappáit, minden formátumú fájlt kezelhetünk. Sok olyan extrát tartalmaz a Windows, amiket az Androidon vagy iOS-en vagy csak extra appokkal érünk el, vagy csak némi hekkeléssel, vagy sehogyan sem.

Régi kerékvágás

Az eddig látottak alapján egyre jobban kételkedünk abban, hogy a Windows valaha el tud majd szakadni az egértől. Minden hasznos tudása és ereje a hagyományos Asztalhoz kötődik, és gyakorlatilag a Microsoft is elismerte, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni: már úton van a Windows 8.1 frissítése, amiben még egyszerűbb lesz elkerülni a modern csempevilágot. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla