Elkészült a japán iPhone

2014.02.10. 10:17

Semmi sem jelezheti pontosabban a japán elektronikai ipar lemaradását a dél-koreai mögött, mint az a tény, hogy a Sony négy év késéssel tudta legyártani az iPhone klónját. Lassan véget ér az Apple és a Samsung között évek óta dúló pereskedés, amelyben a dél-koreai céget több százmillió dollár kártérítés megfizetésére kötelezték az Apple szabadalmainak megsértése miatt, erre a Sony váratlanul felébredt a Csipkerózsika-álomból, és piacra dobott egy iPhone 4-szerű okostelefont. De nem olyan pislogósan ébredt fel, mint aki azt sem tudja, hol van, hanem mint akibe intravénásan belepumpáltak tíz gramm tiszta koffeint.

Az Xperia Z1 Compact kézbe fogva, érzésre nagyon iPhone-szerű, főleg a fémkeret miatt, de a kinézete miatt az Apple valószínűleg nem fogja leperelni a cégről az utolsó selyemkimonót is. A Z1 Compact ahhoz túl jól sikerült, sok mindenben különbözik, és tudásával el is veri amerikai riválisát.

Mint a vízfolyás

Nagyot hazudhatott a Sony az Xperia Z1 őszi bemutatóján amikor azt állította, hogy őrült nagy kihívás volt belepréselni a 20 megapixeles kamerát a vékony készülékbe. Nem lehetett az olyan nehéz, ha ugyanezt a kamerát a 13 százalékkal kisebb térfogatú Z1 Compact változatba is beleépítették. A két mobil minden tulajdonságában megegyezik, kivéve a súlyt, a méretet és a kijelző felbontását. Az Z1 megjelenítője 5 hüvelykes és 1080p-s full hd, míg a Z1 Compact már csak egy 4,3 hüvelykes és 720p felbontásút kapott. Persze a Z1 Compact kicsit vastagabb a Z1-nél, ami megmagyarázza, hogyan fért bele ilyen jól a kamera és minden egyéb, ami a nagyobb változatban is benne van.

  • 16 GB belső memória, 64 GB-os kártyával is bővíthető
  • 42 megabites letöltés HSPA-n, 150 megabit LTE-n
  • gigabites wifi, azaz támogatja a 802.11 a/b/g/n/ac szabványt
  • 20,7 megapixeles és 1080p@30 fps kamera
  • 2 megapixeles szemközti kamera
  • 2,2 gigahertzes Snapdragon 800 processzor
  • Adreno 330 grafikus rendszer
  • 2 gigabájt RAM

Mindkét mobil legfontosabb tulajdonsága, hogy vízállók, tehát ha ebben a télnek nevezett mocsokban kedvünk támad egy kád forró vízben lubickolni, és eközben a Facebookon lógnánk vagy zenét hallgatnánk, nem kell aggódni a telefon miatt. Az mondjuk igaz, hogy a zene nem szól olyan jól a víz alatt, de nem is megy tönkre a mobil, fél órát simán kibír a habokban.

A kevesebb több

Mindegyik gyártó telepakolja a saját kis extráival az Androidot, de a Sony úgy tette, hogy a bőséges kínálat ne zavarja a felhasználót. Az indítómenü letisztult, csak a legtöbbet használt appok ikonjait találjuk meg itt. Az összes alkalmazást tartalmazó menüben van egy rejtett fül, amit úgy hívhatunk elő, hogy a kijelző bal széléről befelé húzzuk az ujjunkat. Ebben a megjelenítés módját állíthatjuk át, hogy az appok betűrendben vagy egyéni elrendezésben jelenjenek meg, illetve csak az általunk telepített vagy a legtöbbet használt 20 appra is le tudjuk szűkíteni a listát. Ebből a rejtett menüből gyorsan elérjük a Play Áruház szoftverboltot is. A Z1 Compact tehát átlátható és könnyen kezelhető, mégis gyorsan tudunk új szoftvereket telepíteni.

Egészen meglepő, hogy a Sony hagyja letörölni az általa telepített appokat, mert a legtöbb gyártó nem ilyen engedékeny. Persze az Xperia Z1 Compacton sem tudunk mindent eltávolítani, csak 8 gyári appot távolíthatunk el, ha azokat fölöslegesek a számunkra. Megszabadulhatunk például a Video Unlimitedtől, a McAfee Security vírusirtótól, az OfficeSuite irodai csomagtól, és a TrackID-től.

A kijelző tetején található értesítési mezőben sincs őrült káosz, alapból öt fontos funkció gyorsindító ikonját találjuk meg itt. Az ikonokat személyre tudjuk szabni, de a Sony nem engedi, hogy elrontsuk a felhasználói élményt: a 16 választható gyorsindítóból legfeljebb 10-et helyezhetünk el ezen a szűk területen.

Mivel a Sony nagyon büszke a más iparágakban bevezetett márkaneveire, a zenelejátszó a Walkman, a játékközpont a Playstation Mobile nevet viseli. Az Album kimondottan jól sikerült, több száz fotót is jól tudunk kezelni vele, és a képeket nemcsak időrendben nézhetjük végig, hanem a térképen elrendezve is. A Walkman interfészét azonban érdemes személyre szabni, mert kicsit túlbonyolították és a Music Unlimitedet is érdemes benne kikapcsolni. Az appokban olyan beépített online szolgáltatások vannak (zene, videó és játék), amelyek hazánkban nem vehetők igénybe, tehát teljesen fölöslegesek. Aki streamelne a mobiljára, az dalokat a Deezeren vagy a Spotifyon, filmeket a Telekom Moziarénában tud venni.

Partifotómód

A vízállóság mellett még a profi kamera emeli ki a Z1 Compactot az okostelefonok tömegéből. A fényképező gyorsan elindítható a készülék oldalán lévő exponáló gombbal, vagy a képernyőzár feloldásakor a kamera ikonját oldalra húzva. Keveset kell várni, hogy lőhessünk egy képet.

Alapból egy úgynevezett „kiváló automatikus” módban indul el a fényképező alkalmazása, hasonlóan a kompakt fényképezőgépekhez. Ebben a módban a kamera szoftvere elemzi a helyzetet, a fényviszonyokat, és a lehető legkisebb zajra, az elmosódás csökkentésére optimalizálja a működését. Kézi beállítások használatával olyan opciókat is megadhatunk, hogy kisállatot, ételt vagy tűzijátékot fotózunk-e, és hogy mindezt éjszaka vagy nappal tesszük-e.

Ahogy az Xperia Z1, a Compact verzió sem a profi fotósoknak nyújtja a legtöbbet, hanem azoknak, akik egyszerűen csak jól akarnak szórakozni. Többféle beépülő modul van, ezek közül a kedvenceink az emberek fejére kalózálarcot vagy bohóchajat rajzoló modul, a mozgó tárgyakról speciális sorozatfelvételt készítő Motion Shot. A Sonynak volt esze megvásárolható appokat is bekötni a fényképezőbe, ezek közül a mozis effektekkel videókat készítő FxGuru az egyik legjobb - különböző virtuális hatásokkal (lezuhanó műhold, portyázó dinók, robbanások) egészíthetjük ki hétköznapi felvételeinket.

Nem mini

A Sony a névválasztásnál ügyelt arra, hogy elkerülje az összehasonlítást a többi gyártóval, amelyek a csúcskategóriás készülékük „mini” változatába sokkal gyengébb hardvert tettek. Az Xperia Z1 Compact ráadásul úgy hozza az iPhone-fílinget, hogy a japán fejlesztőket nem lehet elvtelen klónozással vádolni. A fémkeret megvan, de más a formája, a gombok is máshol vannak, és a kijelző alatt nem találunk egyetlen gombot sem. Az Xperia ára azonban hasonlít az iPhone-éra, tehát elképesztősen sokat, 160 ezer forintot kérnek a kártyafüggetlen változatért.