1500 százalékkal nőtt az adatroaming

2014.02.17. 16:31

Az Európai Bizottság számításai szerint az európai mobiltávközlési szolgáltatók 300 millió előfizetéstől esnek el a magas roamingdíjak miatt, és ez az üzletpolitika más vállalkozásokat is hátrányos helyzetbe hoz. A bizottság megrendelésére készült tanulmány megállapította:

  • a mobilozók 47 százaléka nem használja a mobilinternetet más uniós tagállamban
  • emailt tízből csak egy előfizető kezeli külföldön is az otthon megszokott módon
  • az utazók 28 százaléka külföldön kikapcsolja a mobilját
  • milliók állnak át a szöveges üzenetek használatára a telefonbeszélgetések helyett

Már ez is hatalmas javulást mutat a díjkorlát bevezetésének 2008-as kezdete előtti helyzethez képest. Azóta a hívások és a szöveges üzenetek díja 80 százalékkal csökkent, az adatroaming-díjak pedig egyes esetekben akár 91 százalékkal is alacsonyabbak lettek – írja az MTI. A csökkenő díjaknak köszönhetően 2008 óta az EU-ban megdöbbentő mértékben, 1500 százalékkal nőtt az adatroaming-használat.

„Megdöbbentem az adatok láttán. A felmérés megerősíti, hogy be kell fejeznünk a megkezdett munkát és fel kell számolnunk a roamingdíjakat. A fogyasztók extrém módon korlátozzák telefonhasználatukat, ez pedig a vállalatok számára is rossz hír" - kommentálta a tanulmányt Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke.

Miközben a felhasználók a saját hazájukban egyre jobban kihasználják a mobilinternetet, sokuk külföldön tudatosan nem vesz igénybe távközlési szolgáltatásokat. Ez nemcsak a szolgáltatók számára jelent bevételkiesést, hanem a telefonos alkalmazások fejlesztőinek is. A tét óriási,  éppen a napokban jelent meg egy tanulmány arról, hogy az EU kimagaslóan jó az appok fejlesztésében. Az alkalmazásfejlesztés tavaly egymillió fejlesztőnek, illetve ehhez kapcsolódva körülbelül 800 ezer embernek adott munkát, a vásárlók és a hirdetők pedig 6,1 milliárd eurót költöttek el appokra. Ha folytatódnak a trendek, akkor 2018-ban közvetlenül 2,7 millió, közvetetten 2,1 millió embernek ad majd megélhetést az appok ipara, és a kapcsolódó kiadásokkal együtt 63 milliárd dolláros éves árbevételt generálnak majd az alkalmazások.

Nem csoda, hogy az EU fel akarja számolni a roamindíjakat, hogy ezzel is elősegítse az appok használatát. A Behálózott Kontinens (Connected Continent) bizottsági jogszabály-javaslat az Európai Unió jogalkotóira (az Európai Parlamentre és a Tanácsra) a telefonhívások és az internethasználat egységes piacának megteremtését bízza feladatként. A cél az, hogy legkésőbb 2016-ban a szolgáltatók belföldi díjszabást alkalmazzanak az egész unió területén.