A Samsung kiröhögte az Androidot

2014.02.18. 13:38

Az Android fejlesztését Andy Rubin 2003 októberében indította el, amikor még nem voltak modern okostelefonok, vagy ami volt, arra kínszenvedés volt appokat írni. A Nokiára megírt programok nagy eséllyel nem futott egy Samsungon vagy egy Motorolán, úgyhogy minden egyes készülékre külön-külön verziót kellett kiadni. Ezen a helyzeten akart változtatni Rubin, de egy év alatt kifutott a pénzből, úgyhogy nekiállt befektetőket keresni.

Az akkori piaci erőviszonyok miatt Andy Rubin először a Samsungot kereste meg, hiszen a dél-koreai cég egyre nagyobb volt, de még nem tudta legyőzni a toronymagasan piacvezető Nokiát. Az Android projekt mind a nyolc mérnöke Szöulba utazott, hogy meggyőzzék a Samsung igazgatóit, érdemes pénzt fektetni az új operációs rendszer fejlesztésébe.

Legnagyobb meglepetésükre a 20 fős vezetői zsűri egyáltalán nem lelekesedett, nem is tettek fel kérdéseket. Végül a kínos csöndet egy még kínosabb kérdéssel törték meg: „Milyen hadsereg fogja ezt elkészíteni? Hat embered van. Talán be vagy állva?” – idézte fel a történteket Rubin, hozzátéve, hogy gyakorlatilag kiröhögték a tárgyalóból. Két hét múlva felvásárolta őket a Google 50 millió dollárért, a folytatást pedig mindenki ismeri.

Az is hozzátartozik a történethez, hogy a Google mindig is vevő volt az őrült ötletekre, fejlődő cégként volt lehetősége kockáztatni, a Samsung pedig olyan kész terméket keresett, amivel azonnal harcba tudott volna szállni az okostelefonok piacán. Persze az Android a legjobb kezekbe került, és a Google szolgáltatásai, a profi terképek, a nagy tárhelyű Gmail, az online irodai appok, a képmegosztás és Youtube nélkül nem állt volna össze olyan rendszerré, mint amilyennek most ismerjük.