Így ne legyen seggfej okosszemüvegben

2014.02.19. 10:43

Tavaly nagy meglepetés volt a Google Glass bejelentése, de ma már nem az a kérdés, hogy az okosszemüveg hasznos eszköz lesz-e. Sokkal inkább az foglalkoztatja a keresőcéget, hogy végre elfogadottá tegye ezt az új platformot. Ehhez pedig meg kell tanítani az embereket a Glass helyes használatára.

A nemrég megjelent etikettben nagyjából mindent megtalálunk ahhoz, hogy ismerőseink ne tekintsenek minket seggfejnek (angolul: glasshole-nak), csak mert egy kamerával és kijelzővel felszerelt kütyüt hordunk a fejünkön. Persze a leírást muszáj volt átszabni, mert a Google sok esetben a Glass tulajdonosát tekinti szenvedő alanynak, amikor sokkal inkább a környezetében lévőknek okozhat fejfájást a kamerás eszköz jelenléte.

Ezt nem szabad:

  • Ne nézzünk pornót, ne olvassunk regényt! A Glass használatához jobbra felfelé kell néznünk, ami pont úgy néz ki, mintha fennakadtak volna a szemeink. Ne nézzük a Glasst perceken át, mert a szemüveget arra találták ki, hogy gyorsan elérjünk vele információkat, és azonnal folytatni tudjuk, amit addig csináltunk.  
  • Extrém sportolás – csak ésszel. Nem biztos, hogy jó ötlet vízisízés vagy ökölvívás közben okosszemüveget hordani. Hacsak nem az a cél, hogy ellenfelünk egy jobbegyenessel beültesse az agyunkba a csúcstechnikás eszközt.
  • Kerüljük azokat a helyeket, ahová az emberek romantikázni járnak, vagy legalább tegyük el a szemüveget! Itt a Google – teljesen érthetetlen módon – azért javasolja a Glass elrejtését, hogy a a viselője a saját romantikus vacsorája közben elkerülje a szemüveg iránt érdeklődő kérdéseket. Mintha nem az lenne a fő probléma, hogy mások romantikus vacsoráját zavarhatja a fejen hordott szemüveg. Senki nem akar kamerák kereszttüzében édelegni a párjával.
  • Ahol tilos kamerát használni, ott a Glass is tiltott eszköz. Ahol ki kell kapcsolni a telefont, ott a Glassnak sincs helye a fejen. Ez eléggé egyértelmű.
  • Ne használd ki a kamera helyzeti előnyét. A Google annyira jólelkű, hogy csak az jutott eszébe, hogy milyen érdekes perspektívából készíthetünk fotókat, és meg sem említi azt, hogy a nők 

Ezt szabad:

  • Fedezzük fel a világot. Keressünk útvonalat, új éttermeket a Glass segítségével. Oké, lapozzunk, ez egyértelmű és unalmas is.
  • Használjuk a Glass hangvezérlését. A Google szerint az okosszemüveget golfozás, főzés vagy más olyan tevékenység közben érdemes használni, amikor mindkét kezünk foglalt. Bármennyire igaz ez a szexre is, az nem tartozik a Glass felhasználási területei közé.
  • Kérjünk engedélyt a használatára. A barátoktól is, mert ezzel talán meggyőzhetők, hogy nem kell idegenkedni a szemüvegtől. 
  • Kapcsoljuk be a képernyőzárat. A jelszó megakadályozza, hogy mások használják a Glassunkat, és hozzáférjenek a titkos felvételeinkhez. A Glassen tárolt fájlok távolról törölhetők.