Mi értelme a hajlított mobilnak?

2014.03.13. 00:16
Tényleg gyógyítja hátlapját a hajlított kijelzős LG Flex. A dél-koreai gyártó a legjobbat akarta kihozni a mobilból, és ez sikerült is nekik. A legjobban mégis az akkumulátora nyűgözött le, amely három-négy napig is bírja egyetlen töltéssel. Mikor látott ilyet utoljára okostelefonban? A hajlított kijelző értelmét viszont nem látjuk tisztán.

Évek óta pletykálnak a hajlékony kijelzőkről, hajlított telefonokról, az elmúlt néhány év mindig azzal kezdődött, hogy az lesz az áttörés, amikor tényleg piacra dobnak egy hajlított kijelzős mobilt. A hajlított kijelzőn van a lényeg, mert ott még nem tart a technológia, hogy valóban hajlékony is legyen az a kijelző. Csak egy kicsit, de erre visszatérünk később.

Az LG és a Samsung voltak azok a cégek a nagyobb mobilgyártók közül, amelyek meglépték ezt, és megalkották a hajlított kijelzős eszközt, nagyjából egy időben mutatták be a két mobilt.

Az LG G Flex fantázianevű mobilra mindenki döbbenten pillant. Aki még nem látott hathüvelykes mobilt, azért. Aki már látott, az az enyhén ívelt formára csodálkozik rá.

Táska kell hozzá

Hatalmas erőgépet teremtett az LG ezzel a kütyüvel. Mobilnak már nem neveznénk – bár a cég annak tartja –, mert hathüvelykes kijelzője erősen a tabletek irányába mutat. Néhány éve még külön kategóriába sorolták az ilyen félig mobil, félig tablet eszközöket, ezek voltak a phabletek. Mostanra már feloldódott ez a kategória, mert egyre több mobil lépi át az öthüvelykes méretet, és a csúcskategóriában kezdenek elterjedni a hathüvelykes kijelzők.

Úgy tűnik, nem lehet megállítani a folyamatot, és ez teljesen más felhasználói viselkedést alakít ki. Ezt a mobit például már nem lehet zsebre vágni. Persze bele lehet erőltetni, de még nagy zsebű nadrágokban járó férfi kollégáim is azt mondták, hogy nem kényelmes leülni egy ekkora telefonnal a zsebben. Egy átlagos dzseki zsebében sem fér el, így kell egy táska mellé. De ha már ráfanyalodtunk a táskára, akkor már tényleg nem számít a méret, még akár nőhet is a kijelző. Lehet, hogy nemsokára már tabletekkel fogunk telefonálni, ha telefonálunk egyáltalán, mert már nem ez az elsődleges használati módja az okostelefonoknak.

Mi értelme?

Miután túltettük magunkat a méretproblémán, nézzük a legfontosabb tulajdonságát, a hajlított kijelzőt. Enyhén ívelt az egész mobil, nem túl feltűnően és egyáltalán nem zavaróan. Rengeteg prototípus után döntött úgy az LG, hogy a tökéletes ív 700 milliméteres sugarú. Néhány órás használat után már fel sem tűnik, hogy nem lapos. Ezzel el is érkeztünk ahhoz a kérdéshez, amit mindenki feltesz: mi értelme van a hajlításnak?

Mindennapi használatban nem éreztünk különbséget a hagyományos mobilokhoz képest, ugyanúgy nem értük át a kijelzőt, ugyanúgy működött a görgetés, ugyanúgy kellett megérinteni a mobilt a navigáláshoz. Az LG azt állítja, hogy a hajlításnak a hangzásban van szerepe, erősíti a hangot telefonáláskor. Ennek bizonyításához igazán vájt fülűnek kell lenni, én nem találtam különbséget ebben. Állítólag a tükröződést is csökkenti a hajlítás, de ezt a borús téli napokon nem tudtam tesztelni.

A hajlított kijelző mellett némi hajlékonyság is van a mobilban. Ha hátlappal felfelé fektetjük, és erősen rátenyerelünk, akkor kiegyenesíthetjük. Ennek ugyan nem sok gyakorlati haszna van, mi arra gyanakszunk, hogy az LG próbálkozik. A jövő hajlékony mobiljait teszteli a gyakorlatban: ha ezt meg tudja csinálni, akkor léphet egyet előre, és még hajlékonyabb mobilt fejleszthet majd. Az előbbi művelethez egyébként az is kell, hogy a kijelző és a belső alkatrészek is kellően ruganyosak legyenek, például az akkumulátor is hajlítható legyen.

Öngyógyító

A Flexnek van még egy tulajdonsága, amely nagy figyelmet kapott a bemutatókor, ez pedig az öngyógyító képesség. Vegye elő a mobilját, és nézze meg a hátlapját: ha nem az elmúlt néhány hónapban vásárolta, akkor valószínűleg tele van karcolásokkal. A Flex azt ígéri, hogy ennek vége, ugyanis a zsebben és táskában összegyűjthető apróbb karcokat képes eltüntetni.

Ez úgy hangzik, mint egy sci-fiben, pedig tényleg működik, kipróbáltuk. Egy fémszivaccsal dörzsöltük a hátlapot, jól látható karcokat ejtve a mobilon. Két perc múlva már nyomuk sem volt ezeknek. Az LG egy hátsó borításra felvitt különleges felületkezeléssel magyarázza ezt. A felhasználókat persze jobban érdekli a kijelző sorsa és karcmentessége, de erre még várni kell.

Ilyen aksi nincs is

A mobil specifikációjában a G2 nyomdokaiba lép, az LG majdnem mindenből a legjobbat tette bele. Ez látszik a teljesítményén, gyorsaságán. A hajlított 720p-s megjelenítésre képes OLED-kijelzőt használó telefon 7,9 és 8,7 milliméter vastag és 177 grammot nyom. Négymagos, 2.26 gigahertzes Snapdragon 800-as processzor hajtja, 2 gigabájt RAM-mal szerelték fel. A hátsó kamera felbontása 13 megapixel, amellyel egész jó képeket készít, mobilhoz képest pont jó. Ugyanaz a felépítése, mint a G2-nek, vagyis az egy darab hátlapon lévő gombon kívül nincs rajta fizikai gomb.

A 720p-s kijelzőnek gyönyörű a képe, de már nem veszi fel a versenyt a full hd-s kijelzőkkel, márpedig egyre több csúcstelefonban van ilyen, és egyértelműen ez lesz a jövő trendje. Processzorára nincsen panasz, ilyen szinten már alig érezni a különbséget egyes gyártók csúcsmobiljai között, a Flex bármelyikkel felvehetné a versenyt.

A telefon energiaellátását egy 3500 milliamperórás akkumulátor látja el, és ezzel el is érkeztünk a legmegdöbbentőbb tulajdonságához. Nem a hajlított kijelző, de nem is az öngyógyítás nyűgözött le, hanem az, hogy 75 órás használat után még mindig 30 százalékon volt az akkumulátora.

És nem használtam kevesebbet, mint például a saját mobilomat vagy más teszttelefonokat. Ilyen teljesítménnyel utoljára talán Nokia 3210-es telefonomnál találkoztam, amikor már azt is elfelejtettem, hogy mikor töltöttem utoljára. Most is ez történt, egészen addig meg voltam róla győződve, hogy még csak 48 óránál járok, amíg el nem készítettem az alábbi fotót.

Sok kicsi plusz

Összességében az LG G Flex egy jó csúcskategóriás mobil, mindenből a legjobbat tették bele, akkumulátora pedig kiemeli a mezőnyből. Gyors, megbízható teljesítményt nyújt, viszonylag jó képeket készít, és a videókkal sincsen gond. Hátlapja meggyógyítja magát a kisebb karcoktól, és enyhe ruganyossága miatt attól sem kell félni, hogy összetörik, ha véletlenül ráülünk.

Az LG néhány ötlettel teszi látványosabbá és könnyebben használhatóvá a mobilt. Az egyik ilyen a Dual Window, amely két különálló ablakra osztja a képernyőt, így a párhuzamosan két alkalmazást is látunk egyszerre. Az Urgent Call Alert funkcióval a hátlapon lévő gomb piros villogással jelzi, hogy valaki már többször is keresett.

A hajlított kijelző inkább jövőbe mutató technológia, önmagában nem nyújt sok pluszt. Talán kicsit könnyebbé teszi a navigálást, de ez ugye mindenkinél máshogy működik. A navigálást könnyíti a hátlapon lévő gomb, amelyhez nagyon könnyű hozzászokni, és nem lennék meglepve, ha egyre több gyártó élne hasonló megoldásokkal nagyobb készülékein.

A G Flex megjelenésekor csak Dél-Koreában volt elérhető, mostanra bevezették a fontosabb piacokra, itthon is megvásárolható. A drágább mobilok közé árazták be, kártyafüggetlenül 150-160 ezer forintért lehet megvásárolni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?