Amikor az állam menti meg a mobilozókat

2014.03.18. 09:06

Világszerte felmerült állami berkekben, hogy heterogén hálózati eszközökkel építsenek alapszolgáltatásokat nyújtó mobilhálózatot. Ez megakadályozná a leállásokat, és biztosítaná az online szolgáltatások folyamatos elérhetőségét.

Mentőövnek készült

A heterogén hálózat fogalmával többször találkoztunk már a távközlési kiállításokon, de az ide tartozó eszközök alapvetően azért készültek el, hogy a mobilszolgáltatók le tudják venni a terhelés egy részét a hálózatuk fő elemeiről. Ehhez többféle eszköz áll a rendelkezésükre, például kisebb cellák, amelyek egy szűkebb területen, például egy zsúfolt megállóban biztosítanak hozzáférést a mobilozóknak. Ezzel csökkentik a nagyobb területet lefedő bázisállomások terheltségét. De ide tartoznak a szolgáltatók által kontrollált wifi hotspotok is, amelyekre a mobilok észrevétlenül rá tudnak csatlakozni, és ezáltal csökken a mobilhálózat terhelése. A wifi által használt frekvencia ingyenes, míg a mobilhálózat frekvenciakészlete szűkös és  drága is.

De már nemcsak mobilszolgáltatók, hanem államok is gondolkoznak egy heterogén infrastruktúra kiépítésén, hogy azzal minimális szintű szolgáltatást tudjanak garantálni a lakosságnak. Hollandia is foglalkozott az ötlettel, hogy automatikus roamingot tudjon nyújtani a hálózatról leszakadó mobilozóknak. Az ötletelést a holland Vodafone hálózatának 2012-es, több napig tartó leállása indította be. Nem lennénk meglepve, ha a hírünk a magyar mobilozókat is telibe találná, miután múlt héten kicsit megzuttyant a Magyar Telekom hálózata.

A Telekom leállása során több olvasónk arra panaszkodott, hogy internet nélkül nem tud elintézni bizonyos határidős ügyeket. Éppen az a lényeg, ami miatt az államnak megéri beszállni. Egyre több közszolgáltatás fut az interneten, és nem szabadna előfordulnia, hogy azokhoz nem fér hozzá a lakosság.

Ugyanakkor azt is tisztán kell látni, hogy amit a magyar állam a legutóbbi frekvenciatenderen próbált megvalósítani, az egyáltalán nem erről szólt. Azon a tenderen egy erős állami (és feltehetően kormányzati) kötelékekkel rendelkező, negyedik piaci szereplőt akartak létrehozni, amely nem a mobilozók mentőöve lett volna, hanem a három meglévő mobilcég mindenre elszánt versenytársa. 

Egyébként nem a Magyar Telekom hálózatának megakadása miatt került elő az állami mobilhálózat témája, hanem mert Szingapúrban a 2015-től induló Infocomm Media Masterplan nevű stratégia részeként egy ilyen rendszer kiépítésén is elgondolkoztak. Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy nem egy zárt ajtók mögött eldöntött határozatról, hanem egy megvitatásra bedobott ötletről van szó, amit Yaacob Ibrahim informatikai miniszter vitt a szingapúri parlament elé. A Masterplan 14 tagú bizottságának ezen kívül még számos ötlete van arra, hogy a következő évtizedben milyen informatikai eszközökkel növeljék nemzetük társadalmi fejlődését és üzleti versenyképességét. Ami már most is a világ élvonalában van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!