Hollandiában legális lett a független SIM-kártya

2014.03.20. 13:25

Ha mobilszolgáltatót akarunk váltani, az most rengeteg kellemetlenséggel jár, mert a telefonunk és a SIM-kártyánk egyaránt a lecserélendő vállalathoz tartozik. A telefont ki kell kódoltatni, a kártyát le kell cserélni, ami sok időt és pénzt emészt fel. Hollandiában ez gyökeresen megváltozhat, a hatóságok ugyanis eltávolították az egyik legnagyobb technikai akadályt a szabad piaci verseny elől: engedélyezték a független SIM-kártyákat.

A holland előfizetők ezentúl olyan globális azonosítószámot kaphatnak, amellyel szabadon és könnyedén átmehetnek egyik szolgáltatótól a másikhoz, csupán az előfizetői szerződésben aláírt kötelezettségeknek kell megfelelniük.

Ez nagyon előrelátó döntés volt a holland hatóság részéről, mert küszöbön áll az internet fejlődésének következő fejlődési szakasza, melynek során több milliárd eszköz csatlakozik a világhálóhoz. Képzeljük el azt, hogy ki kell kódolni és SIM-kártyát kell cserélni egy ország ötmillió online gázórájában. Ez euróban számolva is milliárdokba kerülhet. De az okosmosógépben és a testünkre rögzített egészségügyi szenzorban sem akarunk majd SIM-kártyát cserélni. Sokkal egyszerűbb lesz az élet, ha nem kell hozzányúlni a hardverhez, és néhány klikkeléssel szolgáltatót tudunk váltani, amikor találunk egy kedvezőbb díjcsomagot.

Arról egyelőre csak álmodozunk, hogy a SIM-ek világszerte szabadok legyenek, és külföldön az ottani szolgáltatók hálózatára tudjunk csatlakozni, mindenféle roamingdíj nélkül, helyi tarifával, a SIM-kártyánk, készülékünk, sőt akár a hívószámunk megtartásával.     

A gyártóknak is kedvez a változás, mert nem kell minden egyes készülék operációs rendszeréből szolgáltatófüggő verziókat is legyártani – ezek azok a verziók, amelyek általában késéssel frissülnek, mert a gyártón kívül még egy szereplő, a szolgáltató is bele akar nyúlni. A szolgáltatók amúgy is jobban tennék, ha színvonalas munkával csábítanék magukhoz az ügyfeleket, és nem ilyen mesterséges lánccal kötnék őket magukhoz.