Elkészült az okostelefonok Aston Martinja

2014.03.27. 09:40

Mindenkinek fel kell kötnie a gatyáját, ha a HTC-vel versenyre akar kelni, mert az új One M8 az eddig megjelent legszebb okostelefon, nem csupán a tavalyi modell herevasalt változata. A külalakja hibátlan, a szálcsiszolt fém hátlapon megcsillanó fénynek olyan a hatása, mint amikor egy elegáns veterán sportautó lökhárítójáról a szemünkre pattannak a felkelő nap első sugarai. Jó érzés kézbe venni, nagyon finoman belesimul az ember tenyerébe. Londonban megállítják az embert az utcán, hogy ugye ez AZ, amit itt már a napilapokban egészoldalas hirdetésekben promóznak, és hogy egyébként tetszik-e. Lelövöm a poént: a válaszom igen.

A HTC One M8 nanoSIM kártyával működik, microSD memóriakártyával bővíthető, a hátlapját nem tudjuk levenni, és a fülhallgatót alul kell beledugni. Valószínűleg nem fért el a viszonylag nagy méretű jack aljzat a készülék felső részén, amit telepakoltak kamerákkal. Egy apró tervezési hiba itt becsúszott: a második kameraszenzor pont oda került, ahol az ember megfogná a telefont fényképezés közben. De legalább szól a kamera szoftvere, hogy tegyük odébb az ujjainkat, ha jó minőségű képet akarunk készíteni. A kijelző alatt és fölött lévő hangszóró jobb helyen nem is lehetne, hiszen a One így sztereóban szól, amikor az oldalára fektetett mobilon videókat nézünk.

Egy réteggel beljebb, a lezárt kijelzőn is egy letisztult, átlátható, egyszerű felülettel találkozunk. Fönt az óra és az időjárás látható, alul négy ikon van, amelyekkel gyorsan tudunk telefonhívást indítani, sms-t küldeni, elindítani a böngészőt vagy a kamerát. Hasonló a helyzet a főmenüben, a HTC ránk bízza, hogy milyen widgetekkel és ikonokkal akarjuk telepakolni.

Persze ma már muszáj előtérbe helyezni a közösségi híreket, amit a HTC a BlinkFeed nevű hírcsatornával oldott meg. Ezt a főmenüből balra lapozva érjük el. Itt nemcsak a Google+, Instagram, Linkedin és Facebook bejegyzései tudnak megjelenni (csakis az, amit mi engedélyezünk ezek közül), hanem a naptárunk bejegyzései és nemzetközi hírek is. Ennek a rendszernek a programozási felületét (sdk-ját) a HTC megnyitotta, tehát újabb appok és hírforrások tudnak majd beleépülni.

A One M8 az Android legfrissebb 4.4-es verzióját futtatja az egyik legfrissebb Snapdragon 801-es processzoron, 2 gigabájt RAM-mal és 16 gigás belső tárhellyel, amit akár 128 gigás kártyával is bővíteni tudunk. A Gorilla Glass 3-mal védett kijelző 1080p full hd felbontású, amely 5 colos méretben szép látványt eredményez.

A két hangszóró miatt a HTC One M8 igencsak hosszúra sikeredett, nehéz elérni a tetején lévő bekapcsológombot. Szerencsére nem is kell gyakran nyomkodni, mert a telefon gesztusokkal is felkelthető. Kétszer rá kell koppintani a kijelzőre, és egy suhintással már bent is vagyunk a főmenüben. A telefonhoz egy lyukacsos védőtokot is adnak, amely szintén a dupla koppintásra tud reagálni: kijelzi az időt és az értesítések számát.

Triplázott a HTC

Szinte mindegyik csúcsmobilra igaz, hogy kiváló kamerákkal vannak felszerelve, hiszen a fotózás az a funkció, ami a kezdőknek is fontos. Mindenki másképp próbálja megkülönböztetni magát a többiektől, a Nokia a brutális felbontással, az Apple a gyors exponálással, a Sony pedig a 4K videókat rögzítő kamerával. A HTC-nek többféle megoldása is van, például az egyik első 5 megapixeles szelfikamera a kijelző fölött, amellyel magunkról is full hd videókat tudunk készíteni.

Mélységszenzor is először jelenik meg telefonban – ez a harmadik kamera, amely kicsit rossz helyre került. A szenzor teljesen egyedi képmanipuláló módszereket tesz lehetővé, ilyen például a képeink 3D elforgatása: amikor a 3D kép nézegetése közben oldalra döntjük a mobilt, kicsit megváltozik a betekintés szöge és korábban rejtett részletek válnak láthatóvá. A Ufocus segítségével kiválaszthatjuk a kép egy részletét, hogy csak az legyen éles, az előtérbe helyezés pedig csak a kiválasztott objektum hátterét módosítja különleges képhatásokkal. Ezek a hatások azonban csak akkor működnek szépen, ha jól komponáltuk meg a képet. Ugyanez igaz a Nokia Lumia 1020 hasonló funkcióira is, azzal is könnyű olyan fotót lőni, amelyet nem lehet jól manipulálni. A HTC One megoldása csupán annyival egyszerűbb, hogy az effektek automatikusan elkészülnek, nem kell már fotózás előtt a megfelelő appot elindítani, mint a Lumián.

A One M8 fényképezője sebességben is bajnok, olyan gyorsan exponál, hogy szinte mindenről dupla fotót készítettem, mert nem hittem el, hogy tényleg lőtt már egy képet. Ráadásul nemcsak gyors, hanem eközben pontosan is fókuszál, tehát nagy eséllyel jó lesz a felvételünk. Tudunk dupla fotót készíteni, amelyen az általunk látott háttér előtt egy kis téglalapban jelenik meg az első kamerával készített önarckép, és körpanorámát is összerakhatunk tucatnyi egymás után ellőtt fényképből.

A kétféle tónusú duplaledes vaku az emberi arcok fényképezését segíti, szebbek lesznek az arcképeink.

Extrém erő

Bár a brutális erejű processzorral, főleg amikor játékokat futtatunk, gyorsan le tudjuk meríteni a mobil akkuját, a HTC beépített egy okos energiakímélő rendszert, amellyel megelőzhetjük a kellemetlen meglepetéseket. Előre megadhatjuk, hogy mikor (20, 10 vagy 5 százalékos akkunál) kapcsoljon be magától az extrém energiatakarékos mód, amely elindít egy korlátozott tudású interfészt, lekapcsolja a mobilnetes adatszinkronizálást, és ennek hála még órákon át tudunk telefonálni meg sms-eket küldeni. Ha teljesen tele van 2600 milliamperórás akku, akkor extrém módban két hetig bírja a telefon.

Benyomásainkat úgy tudnánk összegezni, hogy a HTC 2014-ben is megmutatta, hogyan kell összerakni egy könnyen használható, gyönyörű és erős okostelefont, amely nagyjából olyan dolgokat tud, amikre a felhasználóknak valóban szükségük is van. A kamera fejlesztésében jó irányba tart a cég, de az új funkciók egy kicsit kísérleti jellegűek, mert nagyobb odafigyelést igényel, hogy a képi trükkök valóban működjenek. Azoknak való, akik nem szeretik a sok fölösleges extrát, a rengeteg kapcsolót és menüt. Egyébként meg a telefonok Aston Martinját szeretnék birtokolni.