A Microsoft Office meghódítja az iPadet

2014.04.01. 09:14

Nehéz helyzetbe kerültek azok a vállalati döntéshozók, akik az Office hiánya miatt készültek a céges iPadek lecserélésére, mert most már az Apple platformján is tudunk fejléces szülinapi meghívókat, képletekkel teletűzdelt táblázatokat és hagyományos prezentációkat szerkeszteni a Microsoft szoftvereivel. Azoknak legalábbis alaposabban fontolóra kell venniük, hogy érdemes-e át- vagy visszaállni Windowsra, akiknek márcsak a Word, az Excel és a Powerpoint hiányzott a boldogsághoz.

Egyetlen szóban összefoglalható az Office előnye bármi mással szemben: ismerős. Leülünk elé, végignézzük a menüket, és néhány kattintást után tudjuk, hol vannak a kedvenc függvényeink, hogyan kell képet beilleszteni. Szerencsére az iPaden nemcsak az Office lebutított verzióját kapjuk; rengeteg funkció elérhető, és a Microsoft nem esett túlzásokba, a kezelőfelület átlátható és egyszerű.

Persze a Microsoftnak nagy tapasztalata van az Office átalakításában: a radikálisan felújított pécés Office 2007 menüjét tudományos alapossággal, több milliárd felhasználói interakció mérése alapján hozták létre. Valami ilyesmi történhetett az Office for iPad esetében is, nekünk legalábbis úgy tűnik, hogy az iPaden nem elérhető menüpontok kevés embernek hiányoznának.

Persze mindig vannak kivételek, ezért arra kérjük olvasóinkat, írjanak tapasztataikról hozzászólásban, és ne csak az Microsoft Office-ra fókuszálva. Nekünk csak az összetettebb billentyűparancsok hiányoztak, főleg amikor a tabletet külső billentyűzettel használtuk. Ezek a kombinációk jelentősen felgyorsítják a munkát, és kevesebbszer kellene az érintőkijelzőt nyomkodni. A copy-paste és az egyszerűbb formázások (félkövér, dőlt betű) elérhetők billentyűzetről.

Egyébként a legfrissebb számítógépes Office menüjét is lehetett már érintőkijelzőre optimalizált módban futtatni, de az iPad menüje ennél is egyszerűbb: egyetlen sorból áll, egy-egy ikonra kattintva tudunk újabb beállítási lehetőségeket megjeleníteni. A böngészőből elérhető, egérrel való használtra felkészített webes Office menüje is összetettebb, nem olyan letisztult, mint amit az iPaden kapunk.

Word: mindent megtaláltunk, amire akár egy diplomamunka megírásához szükség lehet, bár ezzel kapcsoltban már kissé haloványak az emlékeink. A szövegbe be tudunk szúrni táblázatokat, alakzatokat és képeket, kezelhető a fejléc és lábléc, az oldalszámozás. Mivel az Office for iPad használata aktív online Office 365 előfizetést igényel, mi sem természetesebb, hogy az interneten más meghívott szerzők is beszállhatnak a doksik szerkesztésébe. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy van változáskövetés, látjuk az éppen aktív szerzőket, és ki is tudjuk tiltani őket.

Excel: személyes kedvencünk, mert amikor a brutális (retina) felbontású iPaden egy csippentéssel lekicsinyítjük a mérete táblázatainkat, még akkor könnyen el tudjuk olvasni a cellák tartalmát. Gyorsan át le tudunk gördíteni az ötszázadik sorba, meglévő adatainkból pillanatok alatt létrehozunk egy grafikont, és azt át is tudjuk helyezni egy új üres lapra. A Microsoft még egy speciális numerikus billentyűzetet is készített az Excelhez, amelyre csak egy érintés átváltani, és máris egyszerűbben tudunk számokat és képleteket beírni.

Powerpoint: erre találták ki a tabletet. Akkor és ott tudjuk összedobni a prezentációnkba szánt képeket, grafikonokat és tömör megjegyzéseket, amikor éppen ráérünk, és nem amikor elő tudnánk venni a laptopot vagy a számítógépet. A Prezi vs.Powerpoint vitába most nem megyünk bele: akinek a Microsoft megoldása kell, az élvezettel fogja használni a tableten is. Kell egy grafikon az egyik Excel-fájlból? Kimásoljuk a táblázatkezelőből, beillesztjük a bemutató diájára.

Microsoft-árazás

A szoftvereivel dollármilliárdokat kereső redmondi vállalatot sokan kritizálják az árai miatt, és az Office valóban drágább, mint az Apple irodai csomagja. Ami most már ingyen megszerezhető új gép vásárlásakor. Az Office for iPadben a dokumentumok megtekintése ingyenes, az online illetve offline szerkesztésért azonban fizetnünk kell: Office 365 előfizetés kell hozzá.

Most az otthoni felhasználóknak egyetlen lehetőségük van, az Office 365 Home Premium, amely a havi 3000 forintba, egy évre 30 ezerbe kerül. Ha úgy nézzük, hogy vannak ingyenes szoftverek is, akkor drága, de ha azt nézzük, hogy ezért a pénzért 5 pécére vagy Macre megkapjuk a teljes irodai programcsomagot, és további 5 tabletre vagy okostelefonra a mobil verziót, akkor a fejenként havi 600 forint nem tűnik olyan vészesnek. Az ár ráadásul tartalmaz 5×20 gigabájt Onedrive tárhelyet is, ami külön előfizetve évente 11500 forintba kerülne, valamint havi 60 percnyi Skype-hívást hagyományos földrajzi telefonszámok irányába.

Persze a Microsoftnak is van már olcsóbb ajánlata, az egy számítógépen és egy tableten használható Office 365 Personal, de ennek a magyar ára még nem ismert. A fentiek alapján elképzelhető, hogy havi egy ezresnél is sokkal olcsóbb lesz.

Bármennyire is úgy tűnhet, hogy az Apple nem látja szívesen a Microsoftot a mobil platformján, az Office for iPadre mindenkinek nagy szüksége volt. Nem kell megismerni egy teljesen új szoftvert, garantált a fájlok kompatibilitása, és az online tárhely kapcsolatot teremt a különböző platformok között. Mindezt modern, letisztult szoftverekkel kapjuk meg. Az viszont csak a következő hónapokban fog kiderülni, hogy a Microsoft milyen ütemben fejleszti és bővíti az alkalmazásait, és hogy mennyire rugalmas az árazásban, tud-e még lejjebb menni az ingyenes alternatívák nyomására.

Az pedig egészen más kérdés, hogy a Microsoftnál a Windows-részleg vajon mennyire örül ennek a fejleménynek.