Itt a Samsung legnagyobb tévedése

2014.04.07. 08:38

Régi vágyam lecserélni a pécét valami kompakt eszközre, és erre nagyon jó jelöltnek tűnt a januárban bemutatott Galaxy Note Pro tablet, amit egy adapter segítségével rá tudunk kötni a vezetékes hálózatra, és egérrel meg billentyűzettel is kezelhető. Majdnem olyan, mint egy laptop, csak éppen az érintőkijelzőre hangolt Windows 8 helyett a Samsung alaposan módosított Androidját futtatja.

Töressék kerékbe

A Pro elnevezés is utal rá, hogy a gépet elsősorban céges droidoknak szánják, hogy kényelmesen tudjuk menedzselgetni a naptárainkat, jegyzeteinket és doksijainkat, szünetben nyomkodhassuk a Facebookot vagy Clash of Clanst. És mint minden professzionális eszköz, ez is gigantikus. A Samsungnak valamiért az a mániája, hogy a profi felhasználóknak óriási kijelzőre van szükségük, és ennek hála a péklapát 5,7 colos Note 3 okostelefonhoz megérkezett a hozzá való tepsi is, a Note Pro a maga 12,2 colos kijelzőjével. Hogy pontosan mekkora is ez?

  • iPad Air tablet: 9,45 × 6,67 × 0,30 col
  • Wired magazin: 10,9 × 8 × 0,4 col
  • Galaxy Note Pro: 11,64 × 8,03 × 0,31 col
  • Playboy: 11,5 × 8,1 × 0,6 col

Magyarán a Samsung tabletje körülbelül akkora, mint egy magazin. Megjelenése is hasonló, már ami a képminőséget illeti, hiszen ha valamihez jól ért a Samsung, az a kijelzők gyártása. A Note Pro 2560×1600 pixelén minden gyönyörűen mutat, a szövegek kontrasztosak, és a videók vannak olyan látványosak, mintha egy tévét néznénk. Csak játszani nem igazán jó rajta, mert a kijelző sokkal közelebb van a fejünkhöz, mint amikor egy hasonló méretű laptop elé ülünk le. Adjuk hozzá, hogy sok játéknál forgatni kell a kijelzőt, és már be is készíthetjük magunk mellé a lavórt.

A tablet készülékháza olcsó műanyag, a hátlap pedig bőrutánzat. Ennek a műbőrnek a szépsége vitatható, de legalább kézbe fogni kényelmes. A puha műanyag nem olyan rideg, mint az Apple iPadek fémlapja, amihez télen odafagynak az ujjaink, ráadásul a bőrt utánzó finom mintázat miatt egyáltalán nem csúszós a tablet. Ha ráfektetjük valamire, nagy valószínűséggel ott is marad. A portok elrendezése praktikus, a két keskenyebbik oldalon elhelyezett hangszórók gondoskodnak a megfelelő sztereó hanghatásról, és a tollat is könnyen ki tudjuk venni a helyéről.

Húzassék karóba

A Note Pro legfontosabb kiegészítője a műanyag végű toll, az S Pen. Ez nem egészen olyan, mint az iPaddel és a többi tablettel használható gumivégű tollak, amelyek bumszli végűek, és csak az ujjainkat helyettesítik. A Samsung-féle S Pen azonban hegyes, ezáltal kevésbé takarja el a kijelzőt, és nyomásérzékeny, tehát az ecsetvastagság átállítása nélkül, a toll erősebb lenyomásával tudunk vastagabb vonalakat húzni. A Samsung azt is megoldotta, hogy amikor rajzolunk, akkor a tablet ne érzékelje a tenyerünket. Ez már a 10 colos tableteknél is hasznos volt, mert hogy szépen írjunk, a kézfejünket rá kell fektetni a kijelzőre. 

Még nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a tollal való jegyzetelés gyorsabb a prediktív bevitellel segített virtuális billentyűzetnél, főleg hogy a 12 colos kijelzőn a 8-10 ujjas gépírás is gyorsan ment, ritkán böktünk mellé. Bemutatóknál jól használható a toll, amikor bekarikázva ki akarunk emelni egy részletet, és a rajzprogramokban is gyorsan fel tudunk skiccelni valamit. Sajnos még elég kevés alkalmazás kezeli a tollat, ezért a legtöbb esetben csak az ujjainkat tudjuk pótoljuk vele.

Négyeltessék fel

Van azonban egy hátránya is a gyönyörű nagyméretű kijelzőnek: nem mindegyik alkalmazásnak van tabletre optimalizált változata. Sőt, mondjuk ki, a legtöbb app okostelefonra készült, de az átlag 7 colos tableten ez senkinek sem tűnik fel. A Note Pro azonban felnagyítja ezeket a hibákat. A Facebook például tragikusan néz ki rajta, az app helyett érdemes inkább a böngészőben betölteni a weboldalt.

A Samsung huszárvágással oldotta meg a helyzetet: négy részre tudjuk osztani a kezelőfelületet, hogy egyszerre több appot futtassunk. Ez az igazi multitaszking, nem amikor a háttérben fut néhány alkalmazás. Így könnyen tudunk jegyzetelni két különböző weboldalról (van Google Chrome és gyári androidos böngésző is), vagy miközben a gyermekünk a YouTube-on mesét néz, mi a mellette lévő ablakban híreket vagy e-könyvet olvashatunk. Ilyenkor kisebb rész jut egy-egy appnak, tehát nem néznek ki olyan rosszul. 

Az alkalmazásokat lebegő ablakban is meg tudjuk nyitni, ami nagyjából úgy néz ki, mint a Windowson az ablakok. Bár technikailag működik a dolog, az ablakokat át is tudjuk helyezni, az jól látszik, hogy a Samsung tervezői még csak ismerkednek az ablakkezelő rendszerekkel. Ha lenne mindegyiknek kerete, vagy legalább egy kis árnyéka körülöttük, akkor az ablakban megjelenő tartalom nem folyna össze a hasonló színű háttérrel. Ennek hiánya miatt az ablakok jelenléte kimondottan zavaró.

A többablakos megjelenítési módszereket ráadásul csak néhány tucat alkalmazás támogatja, melyeket egy speciális menüből kell megnyitni. A megoldás tehát nem olyan általános, mint a Windows ablakkezelője, amely nagyjából minden szoftvert ugyanúgy tud megjeleníteni.

Drága palatábla

Bármennyire is szeretjük az Androidot az okostelefonokon és a kisebb méretű tableteken, és hiába tett sokat a Samsung, hogy a rendszerét hozzáigazítsa a gigantikus 12,2 colos kijelzőhöz, a Note Pro csak egy érdekes kísérlet. Filmet nézni és rajzolni jó vele, de Androidon kevés a tabletre optimalizált alkalmazás, és ebben a méretben már nagyon rosszul néznek ki a telefonos appok. A számítógépet sem  helyettesíti, legfeljebb kiegészíti, és a Samsungnak is ez lehetett a célja: van a tableten egy Remote PC alkalmazás, amivel távolról be tudunk lépni egy pécé vagy egy Mac kezelőfelületére. 

Internetezni nagyon jó egy ekkora eszközön, és Note Pro még előnyösebb is egy laptopnál, mert az álló kijelzőn a weboldalak nagyobb részét látjuk. Ugyanakkor az androidos böngészők nem tudják mindazt, amit a számítógépesek, ezért előfordulhat, hogy néhány oldalt nem tudunk rendesen megjeleníteni. A Samsung Androidja tele van egyedi extrákkal, ügyes megoldásokkal, de a néhány nüansznyi hiba, a kiforratlan kezelőfelület sokat ront a használati élményen. A Note Pro magazinnak túl merev, papírnak csúszós, tabletnek vagy és telefonnak óriási, számítógépnek viszont kevés.