Itt vannak a legótelefon első részletei

2014.04.10. 13:18

A Google elkezdte beavatni a hardverfejlesztőket az Ara kódnevű projekt részleteibe. Az Ara az a moduláris felépítésű telefon, amitől sokan az iparág teljes megújulását remélik. A most közzétett 81 oldalas, részletes CAD rajzokkal is kiegészített dokumentumban írnak mindarról, ami ahhoz kell, hogy egy, a részegységgyártásban érdekelt cég nekiláthasson az általa elképzelt modul megépítésének.

Képernyőfotó 2014-04-10 - 12.55.22.png

A modul alatt itt most valóban bármi érthető, ami manapság egy okostelefonban megjelenik: lehet kijelző, akkumulátor, nfc- vagy wifi-kapcsolatot biztosító alkatrész, fényképezőgép vagy épp mozgásérzékelő. Illetve hát nagyjából bárilyen elektromos dolog, ami a megadott csatlakozófelületen keresztül képes lesz adatot szolgáltatni.

Project Ara scattered parts.png


Az Ara lényege ugyanis az, hogy alapvetően csak egy csontvázat, vagy alaplapot vásárolunk készen, minden egyebet mi magunk válogathatunk össze. Kicsit olyan lehet majd a végeredmény, mint amikor mostanában valaki pécét épít magának: az alkatrészigény adott, de hogy melyik gyártó melyik termékét szereljük be, az már csak az igényeinken és a pénzügyi lehetőségeinken múlik. Csontvázból egyelőre háromféle van, kicsi, közepes és nagy.

A méret azonban nem feltétlenül határozza meg, hány darab modult szerelhetünk majd fel az adott alapra, ezt inkább az befolyásolja, hogy helyezzük el az egyes egységeket rögzítő gerincet és a bordákat, vagyis az alapot felosztó kis csatolófelületeket. Az alapokat a tervek szerint egyelőre a Google határozza meg, a külsős gyártók csak az alkatrészeket tervezhetik majd eleinte.

Képernyőfotó 2014-04-10 - 12.56.17.png

A Google olyan alapvetéseket is meghatározott, mint hogy az egyes részegységek milyen vastagok és szélesek lehetnek. A kameramodul például jobban kilóghat a testből, mint a processzort tartalmazó egység, de általában arra törekedtek, hogy valamilyen szintű egységességet adjanak a telefonok kinézetének és alakjának.

A Google által adott tippek között egyelőre általános dolgokat találunk, akkumulátor, wifi, kijelző, hangszóró, de a hőkamera már említés szintjén is az érdekesebb ötletek közé tartozik. A fejlesztők saját ötletekkel is előállhatnak, de ezekhez a Google nem ad olyan részletes segítséget, mint az egyszerűbb modulokhoz.

Képernyőfotó 2014-04-10 - 13.15.42.png

Az Arákon természetesen Android fut majd, és a fejlesztői dokumentáció szerint az arás alkalmazások nem térnek majd el nagyon a hagyományos telefonokon futó appoktól. A leírásban az is szerepel, hogy az Ara annak ellenére lapos, finom és szabályos marad, hogy különböző blokkokból áll össze. Az eddig mutatott koncepciórajzok alapján ez valóban így is lesz.

A Google azzal is tisztában van, hogy a felhasználóknak is szokatlan lesz a darabokból összelegózható telefon, ezért azt tervezik, hogy egy netes alkalmazás segít majd a modulok összeválogatásában és helyes egymáshoz illesztésében. Bár ez így együtt nagyon úgy hangzik, mint valami, ami a távoli jövőben lesz csak valóság, a Google azt tervezi, hogy 2015 első negyedévében már elérhetővé teszi az első alkatrészeket.

1

A gyakorlati nehézségek persze majd csak ekkor ütköznek ki, hiszen egyelőre nem tudjuk, hogy teljesít a telefon a hétköznapi helyzetekben. Mennyire bírja a sérülést, mit reagál a nadrágzsebből a belsejébe jutó szösztengerre, vagy arra, mikor egy kínai gyártótól rendelt, olcsó kamerát vagy kijelzőt dugunk a Samsung vagy a Sharp által gyártott drágább helyére – ezek a kérdések mind válaszra várnak.  • Tippek
  • Hírek