Megjelent a Windows Phone 8.1

2014.04.14. 15:52

Még nem telt el két hét a Microsoft bejelentésekkel teli konferenciája óta, ahol a Windows Phone 8.1-et is bemutatták, de a fejlesztők máris kipróbálhatják az új operációs rendszert. Az okostelefonokon futó szoftver utoljára másfél éve kapott komolyabb frissítést.

Bár csak egy tizeddel nő a verzió számozása, a 8.1-es rendszerben nagyon komoly újítások vannak, mint például a hangverzérelt Cortana digitális asszisztens és az Androidéhoz hasonló értesítési központ. Némi csinosításon is átmegy a Windows Phone: a csempékre rá tudunk húzni egy képet, és újfajta animációk jelennek meg a képernyőzár kinyitásakor.

A regisztrált Windows Phone-fejlesztők már most frissíteni tudják a készülékeiket, de akik nem fejlesztenek, azok is megpróbálkozhatnak a WP 8.1 telepítésével. Csupán a készülék garanciáját veszíthetik el, és mivel csak a Windows Phone frissül, a gyártó szoftverei nem, egyáltalán nem biztos, hogy minden rendben működik majd. Amíg a gyártók nem publikálják a hivatalos frissítésüket, előfordulhatnak olyan bugok, amelyek miatt lefagy a készülék, vagy nem mennek bizonyos funkciók.

Aki mindezek ellenére kellő bátorsággal és türelemmel rendelkezik a WP 8.1 telepítéséhez, annak csak be kell regisztrálnia magát az App Studio weboldalon (ami momentán folyamatosan kidob), le kell tölteni egy demóprojektet a telefonra, és ezután a kompatibilis 8.0-ás eszközökről elérhetővé válik a 8.1-es telepítése. 

Egyetlen nagy korlátozás van az újdonságok terén: a Cortana eleinte csak az Egyesült Államokban érhető el, az év második felében Kínában és az Egyesült Királyságban is bevezetik, és valamikor 2015-ben aktiválják a többi országban.   • Hírek
  • Hírek