Szupertitkosítást tud egy magyar app

2014.04.16. 14:47

A magyar cégek közül a Zybex elsőként szerzett a titkosító eljárására olyan szigorú minősítést, hogy az alkalmazásukat akár az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) munkatársai is használhatnák. A Zybex egy telefonbeszélgetéseket és sms-eket titkosító szoftverre kapta meg az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) üzenetek FIPS 140-2 szintű plecsnijét.

A titkosító rendszer a telefonszámhoz kapcsolja az ellenőrzést, ezzel ugyanis megszűnnek a félreértésekből adódó hibák, amelyek az álnevek és azonosító kódok bediktálásakor előfordulnának. A cég azt állítja, bizalmas információk lopott készülékről sem szivároghatnak ki, mert sem a telefon, sem a rendszer nem tárol adatokat és titkosító kulcsokat.

Most hiába keressük Zybex Secure Phone minősítéséről szóló információkat a NIST oldalán, mert a cég szerint a megjelenésért jelentős összeget kellett volna fizetni, de nekik csak a minősítés megszerzése volt lényeges. A Zybex terméke egyébként az OpenSSL #1747-es minősítése alapján kapott felhatalmazást a FIPS 140-2 logó használatára, és kérdésünkre elmondták, hogy az általuk használt titkosítási modult a múlt héten nyilvánosságra került Heartbleed bug nem érinti.