Több száz megabitet is tud a Telekom

2014.04.28. 13:16

Négy éve mutatta be a Telekom a 4G LTE technológiát, amely most Advanced fokozatba lépett. A szolgáltató azt mondja, ők hazánkban az elsők, akik ezzel a modernebb hálózati szabvánnyal is képesek lennének szolgáltatást nyújtani. Az LTE Advanced (LTE-A) komoly előrelépést jelent, különösképp az átviteli sebességben, amelynek a maximuma 3 gigabitre nő. Világszerte számos tesztet elvégeztek ilyen hálózatokon, 300-500 megabites sebességeket elérve, és a Samsung már tavaly júniusban kiadta a Galaxy S4 okostelefon LTE-A változatát.

A Telekom hétfői tesztjében is megálltak néhány száz megánál, ami érthető, mert felmerül egy fontos kérdés: Miért kell majd a felhasználóknak ekkora letöltési sebesség?

  • Miért ne?
  • Túl sok pénzünk van mobilnetre.
  • Hogy az egész lakópark a mi kapcsolatunkon torrentezzen.
  • Mert egyerre akarunk egy drónról és egy kültéri kameráról 4K képet sugározni, miközben letöltjük az egész Wikipédiát.

Na jó, az utolsó valószínűleg csak a Magyar Telekomra igaz, ezen belül is csupán a sajtótájékoztató idejére, ahol ezekkel próbálták demonstrálni, mi mindenre elegendő egy LTE-A kapcsolat. Persze az LTE-A nemcsak egy-egy felhasználónak tud nagy sebességet biztosítani, hanem össz háttérkapacitásban is bővülést jelent majd, amikor elindul a kereskedelmi bevezetése. Chris Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója azonban gyorsan leoltotta a kedélyeket: nem tudja, hogy mikor lesz lehetőségük elindítani az LTE-A-t, mert ehhez több frekvenciára és kompatibilis készülékekre lesz szükség.

Bár Chris Mattheisen a Magyar Telekom érintettsége miatt nem kommentálhatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által nemrég kiírt frekvenciapályázatot, a bemutató egyértelműen arra utal, hogy a társaság érdeklődik az abban eladásra kínált frekvenciablokkok iránt.

Az biztos, hogy az összforgalom folyamatosan és lendületesen nő. 2013 eleje óta több mint 40 százalékkal bővült a teljes mobilhálózat adatforgalma, beleértve a 2G-től a 4G-ig mindent, ám ha csak a 4G LTE-t vizsgáljuk, azon belül kimondottan nagy, tízszeres volt a növekedés.

Most 100-200 ezer közötti a felhasználók száma a Telekom 4G hálózatán, amit Mattheisen elmondása szerint idén a sokszorosára fognak növelni. Arra a felvetésünkre, hogy a mostani 4G-használók alacsony számát tekintve kicsit korainak tűnik a technológiai előrelépés, Chris Mattheisen azt válaszolta, hogy növekvő igényt látnak mind a professzionális, mind a lakossági felhasználók körében. Egyre többen használnak például GoPro kamerákat sportolás közbe, és nekik izgalmas lehet, ha rögtön meg is tudják osztani a kamerával rögzített élményeket. A profi felhasználók közt pedig az egészségügy tudna sokat profitálni egy gyors adatkapcsolatból: már a mentőből nagy felbontású felvételeket tudnak közvetíteni az ambulanciára, így ott jobban fel tudnak készülni a sérült fogadására. Az is fontos, hogy a fejlettebb hálózat mindenkinek előnyös lesz, nemcsak annak a szűkebb (jómódú) rétegnek, amely a kezdetektől meg tudja majd engedni magának az LTE-A szolgáltatás használatát.

Miért nem wifi?

Ez volt az egyik fő kérdésünk Valter D'Avinóhoz, az Ericsson nyugat- és közép-európai régióvezetőjéhez, hiszen a demóban részt vevő drónt akár a Telekom-székház beltéri wifijére is rá tudták csatlakoztatni, hogy azon át közvetítsék a videojelet. D'Avino szerint fontos, hogy mindegyik technológia rendelkezésre álljon, és mindenki ki tudja választani a neki megfelelő kapcsolatot. A wifi valószínűleg megmarad ingyenes vevőcsalogatónak, melyen nincs garantált átvitel, ezzel szemben az LTE-A azt fogja biztosítani, hogy akár egy futball szuperkupa összes nézője egyszerre tudjon képet feltölteni, hálózati problémák nélkül.   • Bérelnék
  • Bankszámla